De ontvoering en dood van een Palestijnse jongen van 17 lijkt een nieuwe fase in te luiden in de toch al gespannen situatie in Israel en de Palestijnse gebieden. 

Eerder deze week werden de lichamen van drie ontvoerde Joodse jongens in de buurt van Hebron gevonden. Ze waren waarschijnlijk kort na hun ontvoering gedood, toen een van de ontvoerde jongens een noodnummer belde. 

De woede over deze terreurdaad was met name onder Joodse kolonisten groot. Op verschillende plaatsen werden Palestijnen mishandeld en moest de Israëlische politie ingrijpen. De dood van de Palestijnse jongen is mogelijk een zogenaamde price-tag actie, een vergelding van Joodse kolonisten, en leidde inmiddels tot rellen. 

De Israelische premier Netanyahu heeft inmiddels opgeroepen het onderzoek naar de dood van de jongen 'grondig en snel' uit te voeren en kolonisten gewaarschuwd niet het recht in eigen hand te nemen,. Familie van de vermoorde kolonisten riepen op tot kalmte en lieten weten dat 'bloed niet met bloed mag worden vergolden'.

Maar is de geest nu niet uit de fles? Is escalatie onvermijdelijk? We spreken hierover met Erella Grassiani, onderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in veiligheidszaken omtrent het Israëlisch-Palestijnse conflict en met Ghada Zeidan van Palestine LInk.