De  positie  van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wankelt. Ze raakt, niet voor het eerst, in opspraak. Dit keer gaat het over een conflict met Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks.

Voortman werd geschorst, omdat ze ten onrechte  werd beschuldigd van het lekken van namen van sollicitanten voor de functie van Nationale ombudsman.

Van Miltenburg zou het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, niet hebben ingelicht over de juridische stappen die ze ging nemen tegen Kamerlid Linda Voortman.

Vandaag wordt de hele dag al vergaderd over deze kwestie. Vanmorgen vergaderde het presidium van 09.15 tot 11.30 uur met Van Miltenburg. Kennelijk heeft ze de leden van het dagelijks bestuur niet kunnen overtuigen, want Van Miltenburg moet vanmiddag met een verklaring komen en dan wordt het overleg hervat.

De cruciale vraag is of zij het vertrouwen van het presidium weet te herwinnen.

Remko Theulings is de hele dag in Den Haag en houdt een Twitterverslag bij:

‘Totaal ongeschikt’

Het is niet de eerste keer dat de huidige Kamervoorzitter in opspraak komt. Achter de schermen wordt veel over haar geklaagd: fractievoorzitters uitten in de Volkskrant eerder anoniem kritiek op de manier waarop zij het parlement voorzit. Ze zou ‘een totaal ongeschikte voorzitter’ zijn. ‘Het is een kind in de grote wereld, bij ieder incident wordt het probleem groter.

Is haar positie nog houdbaar? In EenVandaag het laatste nieuws vanuit Den Haag. Politiek commentator Kees Boonman is in de studio voor de analyse.

Politiek verslaggever Remko Theulings doet in Radio EenVandaag live verslag vanuit Den Haag.