Er wordt al decennia gezocht naar een oplossing in het Palestijns-Israëlisch conflict. De laatste maanden zou de oplossing volgens sommige landen het erkennen van de Palestijnse staat door Europese landen.

Hoe dat zit? Hier volgen vier vragen en antwoorden.

1. Welke landen hebben Palestina al erkend als land?

Palestina wordt door ongeveer 130 landen als soevereine staat erkend. Zweden deed dit anderhalve maand terug als laatste. Daarmee is Zweden het eerste EU-land dat deze stap zet. 

In navolging van Zweden hebben de Franse en Britse parlementen de regering gevraagd om Palestina als soevereine staat te accepteren. 

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palestine-recognition-map.png#mediaviewer/File:Palestine-recognition-map.png

Donkergroen: Erkent de staat Palestina        

Grijs: Erkent de staat Palestina niet  

Lichtgroen: Speciale diplomatische status voor Algemene VN-delegatie

Donkergrijs: Speciale diplomatische status speciale VN-delegatie

2. Wat is het standpunt van de EU over deze zaak?

EU-buitenlandchef Federica Mogherini bracht in november, vlak na haar aanstelling, al een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Tijdens een toespraak in de Gazastrook zei zij dat er een Palestijnse staat moet komen. Nog nooit liet een vertegenwoordiger van de EU zich zo stellig uit.

'Wij hebben een Palestijnse staat nodig', zei Mogherini tijdens haar toespraak. 'We kunnen ons niet nog een oorlog in de Gazastrook veroorloven. Dat is mijn mening, maar ook die van de hele Europese Unie.' 

De Europese Unie is voorstander van een tweestatenmodel, waarin Palestina en Israël naast elkaar moeten bestaan als soevereine landen. De EU bemiddelt vaak tijdens vredesprocessen en is vanwege handelsrelaties met beide partijen ook gebaat bij een oplossing van het conflict. 

De EU gebruikt die handelsbetrekkingen ook om druk uit te voeren op Israël en de Palestijnse gebieden tijdens onderhandelingen.

3. Wat is de status van Palestina nu?

Op 29 november 2012 werd Palestina als waarnemend niet-lidstaat toegelaten tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Die datum is opvallend, omdat 29 november door Israël ook als de oprichtingsdatum van de staat Israël wordt gezien. 

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:UN_Resolution_of_Palestine_as_Observer_State.svg#mediaviewer/File:UN_Resolution_of_Palestine_as_Observer_State.svg

Rood: Stemde tegen.                                                Geel: onthield zich van stemmen

Groen: Stemde voor                                                 Blauw: Afwezig

De status werd verhoogd van waarnemend niet-staat tot waarnemend niet-lidstaat. De VN erkent daarmee Palestina als soevereine staat. Dit betekent dat Palestina een VN-lidmaatschap mag aanvragen.

Palestina is wel volwaardig lid van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, UNESCO en de Arabische Liga. Door de nieuwe VN-status hebben de Palestijnse autoriteiten ook meer rechten bij instanties als de Wereldbank gekregen. 

4. Wat was de status van Palestina voor 1947?

Tot de Eerste Wereldoorlog hoorde de Palestijnse gebieden nog bij het Ottomaanse Rijk, dat toen de macht had in grote delen van het Midden-Oosten. 

Na 1918 werd het een onderdeel van de Britse Mandaatgebieden in het Midden-Oosten, samen met het huidige Jordanië en Irak. Groot-Brittannië deed vergelijkbare beloftes aan zowel Joodse migranten als aan de Arabische bevolking.

Begin jaren '40 keerden beide groepen zich tegen de Britten, die zich na de Tweede Wereldoorlog in 1947 genoodzaakt zagen om hun opdracht terug te geven aan de Verenigde Naties, de opvolger van de Volkerenbond. 

Op 29 november 1947 verdeelde de Algemene Vergadering van de VN het land in twee helften door resolutie 181 aan te nemen. Dit plan werd erg vaag opgesteld, waardoor Palestina en Israël het beide anders interpreteerden.