Frans van Gooswilligen kreeg nog voor zijn vijftigste verschijnselen van alzheimer. Zijn moeder was ook jong dementerend. 

Reden voor zijn dochter Sharona om vroeg aan kinderen te beginnen, zodat Frans nog bewust zijn kleinkind kan meemaken. Sharona maakt zich zorgen, want de kans bestaat dat de ziekte erfelijk is. 

Via een test kun je laten uitzoeken of je het erfelijke alzheimer-gen hebt. Maar wat heb je eraan om dit te weten? Een remedie is er niet. In EenVandaag spreken we met Frans, zijn vrouw, zijn dochter en zijn broer. 

Verder een gesprek met neuroloog John van Swieten van het Alzheimercentrum van Erasmus MC over de voor- en nadelen van een test.

Dementie heeft in de meeste gevallen geen erfelijke oorzaak. Voor meer informatie over erfelijkheid kijk op: http://www.alzheimer-nederland.nl/informatie/dementie-op-jonge-leeftijd/erfelijkheid.aspx

EenVandaag maakte eerder een portret van Frans van Gooswilligen en ging met hem naar de film Still Alice, over jong dementerenden. Kijk het item hieronder terug: