Wetenschappers zagen het al maanden aankomen, en nu gebeurt het daadwerkelijk: satellietbeelden tonen dat van ijsplaat Larsen C op Antarctica een enorme stuk ijs is afgebroken.

De ijsberg op Antarctica is bijna 6000 vierkante meter groot en weegt meer dan een biljoen ton. Wetenschappers hielden de scheur in de ijsplaat in de gaten via satellietbeelden en zagen de breuk al een tijdlang aankomen. EenVandaag maakte eerder onderstaande reportage over het grote stuk ijs dat dreigde af te breken.

Instabiel

Tot een onmiddellijke zeespiegelstijging gaat dat niet leiden, omdat de ijsberg al op het water dreef. Maar Larsen C is nu wel zo’n 12 procent van zijn oppervlakte kwijtgeraakt. Daardoor kan de plaat instabiel worden en helemaal verdwijnen.

Hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke ziet het als een nieuw teken dat de klimaatverandering nu ook meer en meer aan de steenkoude zuidpool begint te knagen. “Antarctica is een enorm groot gebied en de klimaatverandering varieert. Maar in de afgelopen tientallen jaren is het rond het schiereiland waar de Larsen ijsplaten echt een stuk warmer dan gemiddeld geworden.”