Wij wachten nog, maar de Britten prikken al volop. Het coronavaccinatiebeleid wordt in Engeland namelijk heel voortvarend uitgevoerd. En daar zou Nederland echt een voorbeeld aan moeten nemen, vindt Maarten Postma, verbonden aan de Britse Gezondheidsraad.

'Zorgvuldigheid' lijkt zo'n beetje het sleutelwoord in het beleid dat Nederland toepast tijdens deze pandemie. Terwijl wij nog wachten op de eerste vaccinatie, kondigen de Britten het verspreiden van het tweede vaccin vandaag aan. Het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca is goedgekeurd door de Britse autoriteiten. Volgens Maarten Postma, hoogleraar Global Health Economics, moet de vaccinatie in Nederland echt sneller kunnen.

Nederlanders houden van discussie

"We kijken allemaal vol bewondering naar de snelheid waarop dit alles gebeurt in Engeland", vertelt Postma die in Groningen woont en digitaal in de Britse Gezondheidsraad zit. "Op dit moment lijkt het inderdaad dat Engeland het stukken beter doet, dan dat Nederland het doet. Het vaccinatiebeleid in Engeland is een koploper."

Een mogelijke verklaring is ons Nederlandse poldermodel. "Ik weet niet hoe het in Nederland gaat, maar ik vermoed dat er in Nederland meerdere partijen betrokken zijn bij he vaccinatiebeleid. Bij ons is de The Joint Committee on Vaccination and Immunisation leidend. De verantwoordelijkheden van de Gezondheidsraad zijn ook heel duidelijk. Als wij met een advies komen, dan is daar eigenlijk geen discussie meer over."

Lees ook

Vroeg beginnen met voorbereiden

Een andere verklaring voor de Britse snelheid is dat de voorbereidingen op het vaccineren volgens Postma heel vroeg zijn begonnen. "Wij zijn in Engeland deze zomer al begonnen met de voorbereidingen in nauw overleg. Dus we hadden het al vroeg over de registratie, de protocollen en de draaiboeken." Het comité van Postma kwam sinds de zomer twee of drie keer per week digitaal bij elkaar.

Er is ook nauw overleg tussen de partijen. "Alles is heel strak en nauw op elkaar afgestemd en voorbereid. Dit gebeurt in Engeland zo goed. Dat zal mogelijk in Nederland niet zo strak zijn als dat in Engeland is. De National Health Service leent zich ook beter voor deze situatie omdat het een wat meer centraal gestuurd systeem is. Dat helpt hierbij ook."

Lees ook

EU afwachten

Engeland kondigde dus vandaag aan dat ze gaan vaccineren met het tweede coronavaccin: Astra-Zeneca. "De vorige keer zat er tussen goedkeuring en het prikken ongeveer vier dagen, dus ik denk dat dat nu weer zo is."

Volgens Postma kan ieder individueel land groen licht krijgen om het AstraZeneca-vaccin te verspreiden. Nederland doet dit nu niet, omdat wij de centrale lijn van de EU willen afwachten.

Finetunen

Vanuit Europa wordt er nog met argusogen gekeken naar het AstraZeneca-vaccin. Volgens plaatsvervangende directeur Noël Wathion is een snelle toelating 'ondenkbaar'. "Wij gaan niet zomaar goedkeuring geven op basis van een persbericht", zegt hij in een Belgische kant.

Volgens Postma is er al wél voldoende informatie om met de voorbereidingen aan de slag te gaan. "Van het Oxford AstraZeneca-vaccin zijn de resultaten begin december gepubliceerd. Op het moment dat de publicatie er is heb je de essentiële informatie in handen. Op basis daarvan kan je je voorbereidingen treffen. Wanneer het volledige dossier binnenkomt wordt het finetunen. Toch is die publicatie er al een tijd en dat vormt toch de basis."

Hoogleraar Maarten Postma vertelt hoe hij en de Gezondheidsraad in Engeland het aanpakte in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.