Jan Nagel zwaait af als partijvoorzitter van 50Plus. Hij blijft nog twee jaar senator, maar het einde van zijn lange politieke carrière lijkt in zicht.

Nagel (77) richt gedurende zijn loopbaan een aantal partijen op, die ook weer sneuvelen. Met seniorenpartij 50Plus lijkt hij voor het eerst te kunnen scoren op langere termijn, maar ook hier rommelt het alweer. Het 'enfant terrible' Nagel snakt al jaren naar politiek succes.

Fortuyn

Vanaf de jaren zestig trekt Nagel de aandacht als politiek vernieuwer binnen de PvdA en programmamaker bij de VARA. Mede hierdoor krijgt hij het imago van stokebrand en 'enfant terrible'.

Begin deze eeuw lijkt een gouden toekomst in het verschiet te liggen voor zijn initiatief Leefbaar Nederland. Na lokaal succes met Leefbaar Hilversum, probeert Nagel het landelijk, met Pim Fortuyn als lijsttrekker. Na een conflict met het partijbestuur moet Fortuyn het veld ruimen.

Fred Teeven haalt als lijsttrekker nog twee zetels voor de Leefbaren, maar daarna is het over en uit.

Peter R. de Vries

De PrdV (Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang) met misdaadverslaggever Peter R. de Vries als boegbeeld lijkt kansrijker, maar sneuvelt al voordat er verkiezingen zijn.

Na een peiling waarin wordt getest wat het draagvlak voor de partij zou kunnen zijn, besluit De Vries dat hij het avontuur toch niet aangaat.

Krol

In 2009 richt Nagel OokU (Onafhankelijke Ouder- en Kinder Unie) op. Deze partij gaat later op in 50Plus. Met Henk Krol als lijsttrekker behaalt de partij in 2012 twee zetels.

Krol raakt in opspraak: affaires over niet afgedragen pensioenpremies en verkeerd besteed subsidiegeld. De tweemansfractie valt uit elkaar. Ondanks dit ongunstige gesternte, stijgt 50Plus in de peilingen tot boven de 10 zetels. Na een rommelige verkiezingscampagne, valt de uiteindelijke uitslag (4 zetels) tegen.

Factor van belang

De droom van Nagel, om in de kabinetsformatie een belangrijke factor te zijn, lijkt daardoor mislukt. Desondanks lijkt 50Plus, anders dan haar voorgangers, het eerste politieke project van Nagel dat een langer leven beschoren is. 

Nagel wordt als partijvoorzitter van 50Plus waarschijnlijk opgevolgd door de Nijmeegse wethouder Jan Zoetelief.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.