Vandaag begint in Delft het Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) congres, een bijeenkomst over energiewinning uit temperatuurverschillen in oceaanwater. De oceanen vormen een grote bron van energie, die in theorie de jaarlijkse energieconsumptie van de mensheid vierduizend keer kan dekken.  

Lange tijd leek stroomopwekking uit oceanen een onrealistisch idee, maar deze methode staat nu volop in de belangstelling. Daarbij is OTEC groen en duurzaam, omdat er geen milieuvervuilende uitstoot plaatsvindt.

Hoe werkt het?

De bovenste honderd meter van de oceaan is veel warmer dan de diepere gedeeltes. Vanaf 1000 meter en dieper heeft het water, dat aangevuld wordt door smeltwater uit de poolgebieden, een constante temperatuur van 4 à 5 graden Celsius.

Het warme water wordt een centrale in gepompt. Met de warmte uit het water wordt ammoniak verwarmd, dat al bij 18 graden Celsius kookt. De stoom hiervan drijft een turbine aan die elektriciteit genereert. Koud oceaanwater uit de diepere gedeelten van de oceaan koelt de ammoniak weer af. Dan kan het proces weer opnieuw beginnen.

Kanttekeningen

De aanleg van centrales en systemen om het OTEC-proces te begeleiden zijn erg duur. Daarnaast moeten er sterke buizen worden gebruikt, aangezien deze een kilometer diep koud oceaanwater moeten oppompen.

In EenVandaag een gesprek met Remi Blokker, medeoprichter van het bedrijf Bluerise. Dit bedrijf houdt zich bezig met OTEC op Curaçao. 

Het OTEC systeem wordt ook op Hawaiï toegepast: