'Een gezellige Brabander met veel dossierkennis'. En ... 'het is net Jan Marijnissen, maar dan met haar'. Binnen de SP is iedereen opgetogen en de kwalificaties binnen de Socialistische Partij zijn dan ook positief.

Emile Roemer, de nieuwe fractievoorzitter en beoogd lijsttrekker van de SP, is in veel opzichten de tegenpool van Agnes Kant, die hij drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen opvolgt. Kant oogde tijdens de debatten veel te gespannen en vermoeid, leek moeilijk te kunnen relativeren en had 'last' van voorganger Jan Marijnissen, die in de fractie bleef zitten en als voorzitter van de SP nog immer de touwtjes in handen had. Zelf zegt Roemer dat hij letterlijk te groot en te breed is om in de schaduw van Marijnissen te staan. Hij is al dertig jaar lid van de SP, was wethouder in Boxmeer en de laatste jaren actief als woordvoerder Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer. Een bourgondiër met humor, enorme gedrevenheid en een groot rechtvaardigheidsgevoel. In die zin lijkt hij inderdaad op Jan Marijnissen. Maar dan dus met haar op zijn hoofd.

Maar het zal ook voor Roemer niet meevallen dezelfde populariteit te krijgen als zijn illustere voorganger. De grootste oppositiepartij staat nu op een enorm verlies in de peilingen. Voor Nederland is Roemer een onbekende figuur, maar binnen de SP en de Tweede Kamerfractie wordt Roemer al jaren op handen gedragen. Als bruggenbouwer zou hij in staat kunnen zijn de kiezers naar zich toe te trekken én de samenwerking met GroenLinks en PvdA te bevorderen.

Bekijk hier het interview met hem, nadat hij was verkozen tot de nieuwe fractievoorzitter.

Emile Roemer, tegenpool van Kant