De tweejaarlijkse emancipatiemonitor van het SCP en CBS is gepresenteerd. De belangrijkste punten: meer vrouwen hebben een baan, ze maken meer werkuren dan twee jaar geleden én vrouwen zijn voor het eerst hoger opgeleid dan mannen.

Het gaat dus goed met de vrouwenemancipatie in Nederland. Maar nog lang niet goed genoeg, vindt loopbaancoach en auteur Vreneli Stadelmaier. "Er zijn lichtpuntjes, maar we gaan tergend langzaam. Als we op dit tempo doorgaan, worden topposities over zestig jaar nog voor maar 30 procent door vrouwen bekleed."

Lees ook

De mannelijke manier

Maar hoe krijgen we meer vrouwen aan de top? "Met een quotum", zegt Stadelmaier. "Dan los je op een mannelijke manier een probleem op: regels stellen en handhaven. En als je je er niet aan houdt? Dan krijg je een rode kaart."

Stadelmaier roept daarnaast op om jonge vrouwen die de arbeidsmarkt opkomen beter voor te bereiden op wat ze te wachten staat. "Mijn generatie heeft geworsteld met het traditionele rollenpatroon en seksisme. Laten we die kennis aan de nieuwe generatie doorgeven."

Een narcistische man is de dood voor je carrière

Kennis over het verleden is volgens Stadelmaier hard nodig. "Jonge vrouwen komen terecht in door mannen georganiseerde organisaties met mannelijke spelregels." Weten hoe het niet moet, kan ervoor zorgen dat je betere keuzes maakt. "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid", zo verwijst Stadelmaier naar de bekende Postbus 51-slogan.

Als laatste tip geeft Stadelmaier dat jonge vrouwen zich bewuster moeten worden van hun partnerkeuze. "Trouw nooit met een narcistisch aangelegde man, want dat is de dood voor je carrière."