Deze week vindt een heel speciale Elfstedentocht plaats, niet op de schaats, maar rechtopstaand peddelend op een surfplank: suppen oftewel Stand Up Paddling.

Het is niet voor het eerst dat deze zevendaagse SUP 11 City Tour wordt georganiseerd in de Friese waterwegen. Maar met explosief groeiende internationale deelnemersaantallen uit steeds meer landen en aandacht van buitenlandse televisieploegen, is deze tocht der tochten uniek in de wereld.

220 kilometer peddelen

Bovendien staat Nederland voor het eerst dit jaar op een toonaangevende internationale lijst races, waarmee wij ons als sup-mekka op de wereldkaart hebben geplaatst. De Nederlandse organisatoren worden vanwege hun kennis overal ter wereld gevraagd om wedstrijden te organiseren.

Dit jaar was het voor de tweede keer dat er 220 kilometer non-stop gepeddeld kan worden. Op 5 september vertrokken de atleten om een dag later in de middag te finishen. EenVandaag was bij deze ultieme uitdaging en interviewde nationale en internationale watersportatleten over hun fascinatie voor deze sport. 

Maar bij suppen gaat het niet alleen om prestaties. EenVandaag gaat lang bij een supschool in Loosdrecht waar vooral gezinnen komen om gezellig samen op het water te ontspannen. Zelfs yoga en pilates op de plank zijn mogelijk. Binnenwateren zijn voor iedereen toegankelijk en dus kan iedereen die wil suppen. Ook hier groeit de belangstelling voor de sport.