De Baltische staten vrezen van wel en waarschuwen het westen voor gevaren.

In maart bespreken verschillende westerse landen of de economische sancties tegen Rusland na juli nog moeten worden verlengd. Er gaan steeds meer stemmen op in Europa om deze strafmaatregelen niet te verlengen. De sancties werden door het westen ingesteld als reactie op de Russische annexatie van de Krim in Oekraïne en de vermeende betrokkenheid van Rusland bij de onrust in Oost-Oekraïne. 

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius waarschuwt dat het westen een verkeerd signaal afgeeft door het stoppen van de sancties. Daarmee legitimeren ze tactieken van Rusland in Oekraïne. Toch zijn er vooraanstaande politici, waaronder in Duitsland, Frankrijk en de VS, die vinden dat Rusland nodig is in de samenwerking tegen ISIS. 

In Nederland, op dit moment EU voorzitter en leider van het onderzoek naar vlucht MH17, zijn grote zorgen over de verdeeldheid die in Europa ontstaat. Zonder een unanieme stem komen er geen nieuwe sancties tegen Rusland. Maar is dat erg?  In EenVandaag een gesprek met de Russische ambassadeur in Nederland en de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken in Litouwen.