Goed nieuws; er komt eindelijk snel internet aan in het vliegtuig. Vaak is het nu tijdens lange vluchten behelpen. Of er is helemaal geen internet, of het is heel traag. Maar dat is binnenkort verleden tijd met het European Aviation Network (EAN).

Dat is een unieke samenwerking tussen T-Mobile, Nokia Networks, luchtvaartproduct Thaeles en telecommunicatiebedrijf Inmarsat. Boven Europa moet het volgens hen lukken om zonder horten of stoten Netflix te streamen of te FaceTimen, en dan niet voor belachelijk hoge prijzen, maar voor een voordelig tarief.

EAN werkt namelijk niet alleen met satellieten in de lucht, maar ook met de telefoonpalen op de grond. In heel Europa zijn op deze palen speciale zenders geplaatst, zodat overvliegende vliegtuigen er ook gebruik van kunnen maken. Daarvoor moeten de vliegtuigen wel worden uitgerust met drie verschillende antennes.

De vliegtuigen vangen dit signaal op en zetten het om tot een wifi-netwerk, waar de passagiers gebruik van kunnen maken. 'Internet met de 4G-ervaring' noemt T-Mobile het, maar een inlog op het wifi-netwerk is wel noodzakelijk. Je kunt dus niet met je eigen 4G-verbinding online. Volgens T-Mobile is de oplossing goedkoper dan de huidige maar is het aan de vliegmaatschappijen hoeveel ze de klant ervoor gaan berekenen.