België schudt op haar grondvesten. Na meer dan drie decennia lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn in de beruchte zaak van de Bende van Nijvel die onze zuiderburen zo lang in zijn greep hield. Een zeer brute misdaadgroep die met ongekend geweld overvallen pleegde op supermarkten waar in totaal 28 doden vielen. “Dit spoor is zo realistisch, zo echt.”

Het is begin jaren ’80. België is verlamd door angst als gevolg van een reeks zeer bloedige overvallen op supermarkten. Er zouden drie bendeleden zijn, maar nooit werd hun identiteit achterhaald. Wat voeding gaf aan de meest wilde complotheorieën.

Maar één daarvan blijkt nu wel opvallend dichtbij de waarheid te zitten. Namelijk het hardnekkige gerucht dat de Rijkswacht-een voormalige afdeling van de Belgische politie- betrokken zou zijn bij de reeks gewelddadige aanvallen.

Biecht op het sterfbed: “Ik zat bij de Bende van Nijvel”

De zaak kwam aan het rollen door een uitzending van VTM Nieuws waarin een man uit Dendermonde dit weekend bekende dat zij broer deel uitmaakte van de beruchte misdaadgroep. Op zijn sterfbed -2 jaar geleden-  had zijn broer opgebiecht dat hij een van de bendeleden was. 

Heel lang kon de man niet geloven dat zijn broer deze gruwelijkheden op zijn kerfstok had. “Dat kon ik moeilijk bevatten, ik heb dat in het begin ook een heel stuk genegeerd, dat kon mijn broer niet zijn. Maar vandaag ben ik formeel: dat is mijn broer”, zo verklaarde de man in tranen tegenover VTM.

Volgens diverse bronnen zou het om het bendelid gaan die de “Reus” werd genoemd. Of te wel de ex-rijkswachter C.B.  De theorie dat de politie bij de overvallen betrokken was werd lang naar het rijk der fabelen verwezen, maar nu lijken toch alle sporen in die richting te wijzen.

“Wij hadden al die tijd gelijk”

Een zeer emotioneel moment voor nabestaande David van de Steen, die op negenjarige leeftijd zijn beide ouders en zus verloor. 

Dit spoor is zo realistisch, zo echt. Het topje van de ijsberg dat nog maar juist boven is.

Maar ook woede en verbijstering, omdat hij en zijn familie zo lang “waren uitgelachen” als ze zeiden dat dader gezocht moest worden bij de voormalige politiedienst. De opa van David was er vast van overtuigd dat de dader daar gevonden moest worden. “Als wij dat uitspraken dan werden we de zaal uit gezet.”

We spreken met Farouk Azgoune- onderzoeksjournalist bij de Belgische tv-zender VTM. Hij volgt al jaren deze zaak op de voet en deed het nu al baanbrekende interview met de broer van “Reus”.

Eerder maakte EenVandaag onderstaande reportage met David van de Steen naar aanleiding van zijn boek 'Niet schieten, dat is mijn papa'

De week van... David van de Steen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.