Ongeveer 200 veteranen zijn vandaag met de motor aangekomen op het Malieveld. Hun tweedaagse tocht richting Den Haag begon gisteren in de vier uithoeken van Nederland en was de aanloop naar de zevende Veteranendag die vandaag plaatsvindt. Met tour willen ze meer waardering en bekendheid voor Nederlandse veteranen. EenVandaag reed met de bikers mee.

Veteranen

Nederland telt ongeveer 120.000 veteranen die jaarlijks op de laatste zaterdag in juni geëerd worden met een speciale dag .Het doel van deze dag is het verkrijgen van meer waardering voor en bekendheid over de Nederlandse veteranen. In aanloop naar deze dag organiseerden het Veteraneninstituut en het Comité Nederlandse Veteranendag een tweedaagse motortocht waaraan alleen uitgezonden militairen mochten deelnamen.

Tweedaagse motortocht

Het is de eerste keer dat militaire bikers een speciale tocht rijden door Nederland. In de Verenigde Staten is zo’n militaire motortocht al jarenlang traditie. De routes van de bikers startten gisteren in Maastricht, Groningen, Den Helder en Vlissingen. In het midden van Nederland, op de Landgoed Vrijland in Schaarsbergen, troffen ze elkaar. Na een overnachting op de Oranjekazerne in Schaarsbergen vervolgden de bikers vanochtend hun tocht richting het Malieveld in Den Haag.

Veteranendag 25 juni

Vanochtend werd in de Ridderzaal in het bijzijn van prins Willem-Alexander en premier Mark Rutte stilgestaan bij de inzet van Nederlandse veteranen. Op het Malieveld is zoals elk jaar een manifestatie, hier treden Glennis Grace, Jeroen van der Boom en Wieteke van Dort als Tante Lien op. In de middag neemt prins Willem-Alexander het defilé af op de Kneuterdijk. Aan het begin vliegen historische en moderne vliegtuigen en helikopters over. Het evenement trok vorig jaar ruim 70.000 bezoekers.

Eerste Nederlandse veteranentocht voor erkenning

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.