De PVV-fractie komt vandaag voor het eerst bijeen na de omstreden uitspraken van lijsttrekker Geert Wilders over Marokkanen. De partij heeft een turbulente week achter de rug, waarin verschillende fractieleden, een Europarlementariër, een raadslid en een aantal Statenleden de PVV verlieten. 

Sinds het optreden van Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag, heerst er onrust binnen de partij. De PVV-fractie in Almere leek uit elkaar te vallen, maar liet maandagavond weten toch met alle negen man verder te gaan. 

Europa

Ook het opstellen van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 22 mei bleek moeilijk voor de PVV. Lijsttrekker van de Europese fractie, Laurence Stassen, stapte op en werd opgevolgd door Lucas Hartong. Maar ook Hartong liet weten niet als lijsttrekker op te willen treden bij de verkiezingen. Toch heeft Wilders de complete kandidatenlijst maandagavond plotseling bekendgemaakt. De nieuwe lijsttrekker is Marcel de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamerfractie. 

Het is nu afwachten hoe het wekelijkse beraad van de PVV-fractie verloopt, na al het gedonder in de partij. Hoe kijken de overgebleven fractieleden terug op deze week?

In EenVandaag reacties van PVV-leider Wilders, de opgestapte Kamerleden Louis Bontes en Ronald van Vliet en D66-leider Alexander Pechtold. 

Ook vanavond de uitslag van de Stemming, de zetelpeiling van EenVandaag. Hieruit blijkt dat de PVV zeven zetels verliest. 

Overzicht

Sinds vorige week woensdag verloor de PVV tien leden. hieronder een overzicht:

  • Laurence Stassen – Europees Parlement
  • Henk Scherer – Statenlid Utrecht
  • Jos van der Helm - Commissielid fractie Utrecht
  • Daniël ter Haar – Statenlid Gelderland
  • Gerben Laagland – Statenlid Flevoland
  • Otto van der Galiën – Statenlid en fractievoorzitter Friesland
  • Pieter Buisman – Statenlid Friesland
  • Joram van Klaveren – Tweede Kamerlid
  • Roland van Vliet – Tweede Kamerlid
  • Chris van der Helm – Gemeenteraadslid Den Haag

update
clock 25-03-2014 14:49

Tweede Kamerfractie blijft achter Wilders staan

De Tweede Kamerleden van de PVV zijn vanmiddag positief uit de fractievergadering gekomen. Ze kwamen voor het eerst bijeen sinds de uitspraken van de partijleider over Marokkanen, en het vertrek van tien PVV-leden.  

‘We gaan met zijn allen door aan het project, dat we met elkaar zijn begonnen,’ aldus Geert Wilders. Vanmiddag werd er gespeculeerd over de afwezigheid van fractielid Helder bij de bijeenkomst, maar Wilders laat weten nog apart met haar in gesprek te gaan. Helder twitterde zelf dat ze niet is opgestapt, en vertrouwen heeft in het gesprek met de lijsttrekker.

Ook werd vandaag bekend dat een ruime Tweede Kamermeerderheid een debat wil naar aanleiding van de omstreden uitspraken van Wilders vorige week. Het debat werd aangevraagd door GroenLinks-partijleider Bram van Ojik, en zal naar verwachting later deze week plaatsvinden. 

Wilders liet meteen weten niet deel te zullen nemen aan dit 'volksgericht.' 

Meerdere PVV'ers stappen op na uitspraken Wilders

Kamerlid en gemeenteraadslid uit PVV

Aangiftes tegen Wilders na uitspraak Marokkanen