In Duitsland heeft een opgepakte Syrische terreurverdachte zichzelf opgehangen in zijn cel. De man zat vast omdat hij plannen zou hebben voor een aanslag op een luchthaven in Berlijn.

Zelfdoding in de gevangenis: dat deed ons denken aan de jaren ’70, toen vier Duitse terreurverdachten zelfmoord pleegden in hun cel. Zij behoorden tot de links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF).

In 1976 bracht Ulrike Meinhof zichzelf als eerste om het leven in haar cel. Toen een jaar later vier andere RAF-leden werden opgepakt, probeerden zij collectief zelfmoord te plegen in hun cel. Twee van de vier links-extremisten gebruikten de kogel, een ander hing zichzelf op. Bij de vierde terreurverdachte mislukte de poging.

Sympathisanten van de terreurgroep trokken de zelfmoorden in twijfel. Ze beweerden dat de Duitse autoriteiten de links-extremisten hadden vermoord. Dat zegt ook het RAF-lid wiens zelfmoordpoging mislukte. ‘Onzin,’ vindt historicus en Duitslandkenner Willem Melching. “De Duitse overheid heeft zeer slagvaardig opgetreden, door direct een internationale onderzoekscommissie aan te stellen.”  Volgens Melching is de ‘mythe van moord’ aantoonbaar flauwekul.

Wel vind de historicus het ‘wonderlijk’ dat dit heeft kunnen gebeuren in één van de best bewaakte gevangenissen ter wereld. Hoe de terreurverdachten aan een pistool zijn gekomen, is onduidelijk. Bovendien beschikten de leden over een radio in hun cel, waardoor zij op de hoogte waren van alle RAF-acties.

Als de Duitse overheid slim is nemen ze nu, met de zelfmoord van de Syriër, net zoals bij de RAF-leden meteen alle twijfel over de zelfmoord weg, denkt Melching. “De overheid heeft de plicht om zorg te dragen voor zijn gevangenen, zelfmoord moet onmogelijk zijn”. Mogelijk neemt de Syriër nu belangrijke geheimen mee zijn graf in.

De Rote Armee Fraktion ontstond in 1970. De groep links-extremisten verzette zich tegen de Duitse samenleving waar volgens hen nazi’s nog steeds de baas waren. Ze kozen de kant van het marxisme-leninisme. Gevoed door deze ultra-linkse ideeën vond de RAF dat de maatschappij van geen kant deugde, en dat die met terreur bestreden moest worden. De RAF staat ook wel bekend als de Baader-Meinhof groep, vernoemd naar de twee prominente RAF-leden Andreas Baader en Ulrike Meinhof.

In EenVandaag een gesprek met Willem Melching over de gevangeniszelfmoorden in de jaren ’70 van de Duitse links-extremistische, ooit gevreesde Rote Armee Fraktion. Melching is Duitslandkenner en als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.