Het Nederlands basketbalteam moest dit weekend met minimaal 49 punten verschil winnen van Albanië om poulewinnaar te worden bij de WK-kwalificatie. Dat leek een onmogelijke taak... Maar het onmogelijke bleek toch mogelijk. Mart Smeets schreef er vandaag zijn column over. 

Een onwaarschijnlijke sportuitslag. Dat gebeurt wel vaker, en valt niet altijd goed voor 'ons' uit. In december 1983 leek Oranje verzekerd van deelname aan het EK voetbal dat het jaar daarop in Frankrijk werd gehouden. Alleen Spanje kon theoretisch nog roet in het eten gooien door met 11 doelpunten verschil te winnen van Malta. De uitslag? Jawel: 12-1. Ook wel: precies de benodigde 11 doelpunten verschil. 

De geur van omkoping is altijd om het duel blijven hangen, maar bewezen is dat nooit. Andere Tijden Sport besteedde er vorig jaar nog aandacht aan. 

Bud Brocken was international van het Nederlands Elftal en begon destijds al met feesten op zijn vakantieadres toen hij hoorde dat het de goede kant op leek te gaan met de wedstrijd van Malta tegen Spanje. Pas een dag later vernam hij dat Spanje met 12-1 won. Geloven kon hij het niet, maar het was niet anders. Het betekende helaas wel meteen het einde van zijn interlandcarrière. Bondscoach Kees Rijvers vertrok en zijn opvolger wilde een andere rechtsbuiten in Oranje.