Een vrouw van 58 uit Kockengen behandelde in haar semi-medische praktijk jarenlang mensen met de stof ibogaïne, met fatale gevolgen. De vrouw wordt vervolgd voor doodslag.

Ibogaïne geeft in milde dosis een roes die de ‘genezeres' therapeutisch dacht te kunnen inzetten. "Verkeerd gebruik geeft een effect alsof je vier glazen whiskey achterover hebt geslagen terwijl je één glaasje hebt gedronken. Dat kan levensgevaarlijk zijn", aldus anesthesioloog Catherine de Jong. 

Al in 2015 werd de vrouw uit Kockengen veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van een patiënt. De man liep in psychotische toestand de snelweg op bij Breukelen en werd dodelijk getroffen door een vrachtauto. 

Natuurgenezers die doden op hun geweten hebben, dat hebben we eerder gehoord. Vorig jaar kwam de Duitse arts Klaus Ross in het nieuws nadat clienten van hem stierven als gevolg van een infuus dat hij hen gaf. Het is een lastig probleem vindt Catherine de Jong van de Vereniging tegen de Kwakzalverij ‘Anything goes'. "Iemand heeft geen medische achtergrond, bedenkt een behandeling en krijgt clienten. Geen haan die ernaar kraait totdat er doden vallen. En dan kun je iemand niet eens uit zijn beroep zetten want hij heeft geen beroep."