Het mag een wonder heten, maar de Australische journalist die vandaag in de Filippijnen in zijn nek werd geschoten kan het nog navertellen. “Holy shit, there’s a bullit in my neck. That’s scary,” zegt de journalist van ABC in het ziekenhuis.

Hoe wonderlijk ook, het is niet de eerste journalist die het overkomt. NOS-correspondent Michel Maas kan navertellen hoe hij in 2010 door het Thaise leger in zijn rug werd geschoten. Het leverde onvergetelijke radio op, want op het moment dat hij geraakt werd was hij live op zender. “Au! I’m hit, I’m hit!” riep hij, en toen viel de verbinding weg. Een halfuur werd Maas dood gewaand.

Plots was er toch weer verbinding met hem. Hij verloor veel bloed, maar de kogel had geen vitale delen geraakt. Uiteindelijk heeft Maas nog twee maanden met de kogel in zijn lichaam rondgelopen, alvorens hij in een zomercolumn liet vastleggen hoe hij de kogel liet verwijderen.

In EenVandaag een gesprek met Michel Maas, correspondent voor NOS en de Volkskrant, die het bizarre incident gelukkig kan navertellen. Hij schreef er ook een boek over, Commandant Konijn dat begin dit jaar verscheen.