Dit weekend een fijne wandeling door de Zuid-Hollandse duinen gepland? Kijk dan niet raar op wanneer u een exotische slang tegenkomt. De Amerikaanse stierslang is daar in opmars. Mogelijk vestigt de wurgslang zich definitief in het duingebied ten noorden van Den Haag.

Exotische slangen die zich wel thuis voelen in Nederland, het is niet voor het eerst. In 2006 was er grote paniek in het Groningse Eelde toen er opeens tientallen slangen door het dorp krioelden. Het ging (en gaat nog steeds) om de Russische rattenslang.

Een nestje rattenslangen

Vermoedelijk werd er ooit een nestje jonge rattenslangen in de tuin van een plaatselijke bioloog uitgezet. Dat weet die bioloog zelf overigens niet zeker. “Het is wel mogelijk dat vriendjes van mijn kinderen vroeger eens met een nestje zijn komen aanzetten, maar dat weet ik niet meer precies,” zegt bioloog Popko van der Molen. Van der Molen heeft een bijzondere tuin, een ecotuin, met een voor Nederlandse begrippen grote biodiversiteit. “Daar kwamen weleens mensen langs die uitgekeken waren op hun huisdier."

Het is zo’n twintig jaar geleden dat de rattenslang in de tuin van Van der Molen werd uitgezet, maar nog altijd is de slang helemaal thuis in Eelde. Het is een voor de mens ongevaarlijke wurgslang en geliefd huisdier. De inwoners zijn inmiddels dan ook wel wat meer aan het dier gewend dan in 2006. Sommigen zijn er zelfs blij mee, denkt Van der Molen. “Het beest is namelijk verzot op muizen en ratten.”

In EenVandaag een gesprek met bioloog Popko van der Molen over de Russische rattenslang, die inmiddels al twintig jaar een solide onderdeel uitmaakt van de flora en fauna van het Groningse dorpje Eelde.