De klassieke CV-ketel zou per 2021 verboden moeten worden. Dat zegt een brede coalitie met onder andere de fabrikanten van CV-ketels, milieuorganisaties, een groot deel van de energiesector en installatiebranche Uneto VNI. Maar wat is het alternatief?

"Er zijn meerdere alternatieven", zegt Reinier Schneider, medeoprichter van Green Home, een onafhankelijke platform voor de verduurzaming van je woning. "Je kunt kiezen voor stadsverwarming, zonne-energie, een warmtepomp of een hybride systeem dat deels warmtepomp, deels CV-ketel is." Schneider zelf noemt de hybridevorm op korte termijn het beste alternatief. Een warmtepomp is erg duur in aanschaf en niet elk huis is geschikt voor zo’n warmtepomp. Een hybride systeem is goedkoper, er zitten hoge subsidies op en ze zijn ook in oudere huizen te plaatsen.

Wat is een warmtepomp?

"Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast", legt Schneider uit. "Het haalt warmte uit de lucht, in sommige installaties juist uit de bodem." Je wekt de energie elektrisch op en gebruikt dus geen aardgas meer. Het voordeel van de warmtepomp is dat de CO2-uitstoot van je huis daalt met gemiddeld 50 tot 60 procent. Goed voor het milieu dus. Nadeel van de pomp is dat deze op echt koude dagen al snel moeite heeft je huis warm te houden. Vloerverwarming en goede isolatie is dan essentieel. Een andere optie is de hybride warmtepomp. Dat is een tussenvorm; zodra het erg koud wordt, schakelt de intallatie over op gas. Met een hybride pomp daalt je CO2-uitstoot met ongeveer 35 procent.

Vier vragen over de warmtepomp als alternatief voor de CV-ketel

Wat gaat er vanaf 2021 gebeuren, en welke gevolgen hebben de maatregelen in de toekomst voor jouw huis? Hieronder vind je het antwoord op vier vragen over de warmtepomp als alternatief  voor de CV-ketel. (Bron: Milieu Centraal & Green Home)

1. Moet ik mijn CV-ketel per 2021 vervangen?

Nee, bestaande ketels mogen ook na 2021 blijven zitten. De verplichting geldt alleen voor de aanschaf van nieuwe CV-installaties.

2. Wat kost zo’n warmtepomp?

Het goedkoopste alternatief, een hybride warmtepomp, kost je ongeveer 4.000 euro. Daar kun je een subsidie van zo’n 1.500 a 1.800 euro op krijgen. In sommige gemeenten kun je ook nog een lening krijgen om je huis te verduurzamen. 

3. Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Als jouw woning niet of slecht geïsoleerd is, dan is jouw huis niet direct geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Het wordt pas interessant om naar een warmtepomp te kijken als je huis gebouwd is na 1975. Huizen gebouwd na 1992 zijn al beter geïsoleerd en kunnen een hybride pomp aan. Huizen gebouwd na 2000 zijn goed geïsoleerd en kunnen vaak alle typen verwarmingssystemen aan.

4. Wat zie ik daar van terug op mijn energie-rekening?

Een hybride warmtepomp laat de gasrekening voor een gemiddelde eensgezinswoning met 240 euro per jaar dalen. Het grootste probleem is de aanschafprijs, die is erg hoog en verdiend zich dus niet zo snel terug als bijvoorbeeld zonnepanelen. Een hybride warmtepomp verdien je in 10 jaar terug terwijl de levensduur 15 jaar is. Je CO2 uitstoot gaat flink naar beneden.