De sportwereld is in rep en roer na een uitzending van Andere Tijden Sport. Hierin stond oud-bokser Rudi Lubbers centraal: de man die ooit stand heeft gehouden tegen Mohammed Ali leidt inmiddels een indrukwekkend teruggetrokken bestaan in Bulgarije.

Lubbers woont daar met een horde zwerfhonden en in een onverwarmd busje zonder gas, douche, water, licht of wc. In de documentaire laat de voormalig bokser weten dat zijn situatie inmiddels tot uitzichtloos is verworden. Oud-wielerprof Rini Wagtmans heeft een hulpactie opgezet. Het doel is om Lubbers weer uit deze erbarmelijke situatie te halen.

Geen structuur na de sport

Lubbers is niet de eerste sporter die zichzelf in de problemen heeft gebracht na zijn carrière. Ook voormalig wielrenner Gert Jakobs belandde na beëindiging van zijn leven als prof in een diep dal. "Je mist als je stopt met je leven als fanatiek sporter opeens echt die structuur. Als je nog fietst dan heb je zelf het stuur in de hand. Toen ik besloot te stoppen, voelde ik mij echt stuurloos", vertelt Jakobs.

"Op een gegeven was al mijn geld op doordat ik andere mensen met mijn geld liet beleggen. Kort daarna liep ik door de supermarkt en kon ik bijna niets betalen."

Gert Jakobs vertelt bij Radio EenVandaag over het zwarte gat waar hij na zijn sportcarrière inviel, en hoe hij daar weer uitkwam.

Chauffeur van een bordeel

Jakobs had enorme schulden, raakte zwaar verslaafd aan de amfetaminen, dronk veel en besloot ook werk te gaan doen waar hij achteraf met erg gemengde gevoelens op terugkijkt.

"Ik werkte op een gegeven moment zelfs als chauffeur van een bordeel. Destijds moest ik meisjes die daar werkten bijvoorbeeld naar de klant rijden, terwijl ik op voorhand nog dacht dat ik voor een baan als taxichauffeur was gestrikt. Het was al met al een rare tijd."

'Lubbers niet laten wegkwijnen'

2004 was voor Jakobs het jaar van de grote ommekeer. Hij was samen met voormalig voetballers John de Wolf, Glenn Helder en voormalig topturnster Renske Endel één van de geïnterviewden in de documentaire 'Topsporters ten onder'. In deze documentaire van Zembla spraken ex-sporters, waaronder Jakobs, tot in detail over het 'zwarte gat' waarin zij op dat moment verkeerden. Die uitzending bleek uiteindelijk de sleutel voor Jakobs.

Of eenzelfde scenario ook in het verschiet ligt voor Rudi Lubbers weet Jakobs niet. Hij hoopt wel op het beste voor de bokser. "Dit is toch een legende. Deze man heeft twee keer op de Olympische Spelen voor Nederland gestreden. We kunnen iemand niet zo laten wegkwijnen", vertelt Jakobs.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.