Een blauw geboortekaartje bij de geboorte van een jongetje en een roze bij die van een meisje. Dat kunnen aanstaande ouders beter niet meer doen.

Tenminste, als het aan de Utrechtse wetenschapper Joyce Endendijk ligt. Zij stelt dat kinderen later behoorlijk last kunnen hebben van zo'n genderclichématig kaartje.

Hokjesdenken

"Het geeft aan dat de ouders denken in stereotypen", zegt pedagoog Joyce Endendijk van de Universiteit Utrecht in het AD. "En daarmee is de kans groot dat de eigen kinderen later ook in hokjes gaan denken. Met alle gevolgen van dien", zegt ze.

Komende zondag geeft Endendijk de de aftrap van een grootschalig onderzoek naar de invloed van een geboortekaartje op het verdere leven van de nieuwe baby.

Lees ook

Ouders vergroten verschil jongens en meisjes

Volgens haar zijn jongens en meisjes bij geboorte helemaal niet zo verschillend. "De aangeboren biologische verschillen zijn eigenlijk heel klein", zegt ze. "Het is vaak de opvoeding die de verschillen uitvergroot. Ouders hangen bepaalde kenmerken aan het geslacht."

Ze roept ouders verder op hun kinderen zo genderneutraal mogelijk op te voeden, zodat ze zelf keuzes kunnen maken. Ook hoopt ze dat de ouders hun kinderen verschillende soorten speelgoed aan zullen bieden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.