De anti-rooklobby boekt grote successen. Op kantoren en in cafe’s mag al niet meer gerookt worden, de sigaretten zijn niet meer zichtbaar in de supermarkt, en in 2022 moeten de sigarettenautomaten overal weg zijn. 

Vorige week werd er een lobby gestart door de U.S. Food and Drug Administration, FDA, om de nicotine in de sigaret verplicht zo te verminderen dat je er wel 100 moet roken voor dezelfde kick als nu bij één sigaret. En nu wordt er ook hard gelobby’d voor een rookverbod langs voetbalvelden en speeltuinen, allemaal om de nieuwe generatie rookvrij op te laten groeien. Groningen loopt voorop en wil zich als eerste Nederlandse rookvrije stad profileren. Ook Amsterdam heeft zich ondertussen bij de rookvrije generatie aangesloten. 

Vrijheidskeuze

De grote vraag is: kun je roken wel verbieden? Een groot struikelblok is de vrijheidskeuze van de mens, daarbij zou een rookvrij Nederland ook moeilijk te handhaven zijn. We spreken met longarts Pauline Dekker van tabaknee, Ton Wurtz van stichting Rokersbelangen en Rachel Brouwer, D66 raadslid die dit voorjaar een motie indiende voor een rookverbod in speeltuin de Leemkuil in Nijmegen, en niet zonder succes.

'In Nijmegen is op initiatief van D66 besloten om in alle beheerde speeltuinen kinderen rookvrij te laten spelen. We doen dit door de gedragsregels aan te passen en mensen te verwijzen naar de rookplaats. Geheel rookvrij was in Nijmegen nog een stap te ver in april', zegt Brouwer.

Volgens Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen is het niet aan de overheid om zich daar mee bezig te houden. "Als mensen werkelijk zo begaan zijn met anderen dan zou je ook alle andere zaken zoals alcohol en bitterballen moeten verbieden. Ik vind niet dat er een alternatief opgelegd moet worden maar dat je die keuze bij de mensen zelf moet laten. We leven in een democratie." 

Hoe gaan andere landen hiermee om?

In Frankrijk en Amerika zijn speeltuinen al jaren rookvrij. In Engeland is het zelfs al sinds 2007 verboden om te roken in het publieke domein. Sinds 2015 mag je in Engeland ook niet meer roken in een auto waarin kinderen tot 18 jaar zitten. En dat heeft haar vruchten afgeworpen, na tien jaar zouden er 2 miljoen minder rokers zijn.

Volgens longarts Pauline Dekker loopt Nederland achter. “Alle maatregelen die nu genomen worden moeten er voor zorgen dat de nieuwe generatie niet verslaafd opgroeit. Om dat te bewerkstelligen moeten we er voor zorgen dat roken uit de publieke ruimte verdwijnt.” En dat terwijl er gemiddeld in Nederland per jaar 20.000 tabaksdoden vallen, dat komt neer op 2 doden per uur.

Opiniepanel EenVandaag

Uit een peiling van EenVandaag onder 30.000 mensen blijkt dat 53% voor een rookverbod op openbare plekken in Nederland is.