In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Om te voorkomen dat er nog meer plastic via de rivieren de zee instroomt, hebben drie Nederlanders een onderwatergordijn van luchtbellen bedacht: de Great Bubble Barrier.

De Great Bubble Barrier is een idee van Francis Zoet, Anne Marie Eveleens en Saskia Studer. "We vroegen ons af of het mogelijk zou zijn om zwerfvuil tegen te houden voordat het via de rivieren de zee instroomt. We wilden iets bedenken dat de vervuiling bij de bron aan zou pakken."

Kijk & lees meer:

80.000 ton plastic drijft in zee

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor de zogenaamde plastic soep in de Stille Oceaan. Op basis van de nieuwe metingen berekenden wetenschappers van The Ocean Cleanup dat er in de 'Great Pacific Garbage Patch' zeker 80.000 ton plastic in zee drijft. Dat is het gewicht van 500 jumbojets. 

Om de groei van de plastic soep te stoppen, bedachten de drie een bellenscherm. "Het is een buis met gaatjes op de bodem van een rivier. Daar popmpen we dan lucht doorheen. De luchtbellen nemen het zwerfvuil mee naar het wateroppervlak", legt Francis Zoet uit. In eerste instantie werd het onderwatergordijn van luchtbellen in het lab getest. Maar afgelopen november werd er ook een proef in de IJssel gedaan, vlakbij Kampen. Voor de eerste grote test werd een buis met gaatjes van 200 meter lang op de bodem van de rivier gelegd. De resultaten waren positief. "Zeker tachtig procent van het plastic werd tegengehouden door het scherm", vertelt Zoet opgetogen. 

Uiteindelijk wil The Great Bubble Barrier het liefst op een aantal plekken permanente schermen plaatsen. Zoet is daar nu over in gesprek met Rijkswaterstaat en andere partijen.