Defensieminister Hillen wil een lintje uitreiken aan de mariniers die in 1977 de gegijzelde treinpassagiers bij De Punt bevrijdden. Er is deze week in de media veel te doen over Hillen’s initiatief. De toon is overwegend negatief.

Zie ook artikelen bij de NOS, de Telegraaf en het Reformatorisch Dagblad.

De mediaophef leidt nog steeds tot veel emotie binnen de mariniersgemeenschap. Op het besloten ‘korpsforum’ op Facebook (waar ik als oud-marinier toegang toe heb) wordt stevig gediscussieerd. Het steekt de oud-mariniers dat ze neer worden gezet als militairen die ‘zomaar op burgers zijn gaan schieten’. Ook doet het hen pijn dat er nog steeds geen maatschappelijke waardering is voor de actie van toen.

Het roept bij mij de volgende vraag op: heeft iemand zich wel eens afgevraagd of er ook mariniers rondlopen met psychische problemen?

Het brede publiek vergeet namelijk een belangrijk element: met een lintje komt er eindelijk erkenning voor de emoties en frustraties van de mariniers die erbij betrokken waren. Bovendien opent maatschappelijke erkenning eindelijk de deur voor nazorg, iets wat destijds ongebruikelijk was. De mariniers die het vuur openden op de treinkapers voerden een enorm zware taak uit, zowel mentaal als fysiek. Niemand schiet voor de lol een mede-mens dood, ook een BBE-marinier niet. Maar zij kwamen in actie omdat Van Agt en Den Uyl destijds geen andere uitweg zagen.

Na de actie ontvingen 3 mariniers een lintje, ze kregen een fles jenever en gingen maandag weer gewoon aan het werk. Maar wie denkt dat de actie in de koude kleren is gaan zitten, heeft het mis. Een BBE-insider laat mij weten dat er veel onverwerkt leed zit bij deze groep. Sommigen worstelen tot op de dag van vandaag met wat zij toen moesten doen.

Als dit lintje betekent dat er voor deze groep na 35 jaar ook een fatsoenlijke nazorg komt, en de betrokken mariniers kunnen beginnen met een betere vorm van verwerking dan het drinken van jenever, dan is dat zeker niet te vroeg…

Polygoonbeelden van de beeindiging van de kaping:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.