Op het Centraal Station in Amsterdam is zondag een jongetje aangetroffen zonder begeleiding. Het kind van een jaar of vijf was eerder nog gezien met een vrouw. Het kind van een jaar of vijf was eerder nog gezien met een vrouw. Inmiddels is de vrouw die het jongetje achterliet aangehouden door de politie. Na tips van burgers werd zij gevonden in het centrum van Amsterdam.

Het was voor de politie lastig te achterhalen wie het jongetje is. "Hij sprak niet", zegt de politie. "Dat maakt het tot een uitdaging. Een kind van vier of vijf kan normaal gesproken wel wat informatie geven over zijn naam. Maar hij zegt helemaal niets."

Het is niet de eerste keer dat er een kindje op het Amsterdamse station wordt gevonden zonder ouders. In 2002 is er het Chinees uitziende jongetje Luca dat urenlang alleen in de Burger King zit, achtergelaten door zijn moeder. 

De zaak Luca

Peter Kempenaar van de Raad voor de Kinderbescherming geeft in 2002 leiding aan de zaak Luca en weet zich als de dag van gisteren te herinneren hoe ingewikkeld die zaak was. “Luca werd gevonden met een briefje bij zich. Op dat briefje stond: zorg goed voor mij. Het was een Aziatisch gehandicapt jongetje, zonder lichaamshaar zoals wenkbrauwen. Luca was tien jaar oud, en wat ons toen meteen opviel, was dat hij erg stil was. Hij keek alleen maar rond, maar maakte geen angstige indruk. Hij huilde bijvoorbeeld niet. “

Communiceren met Luca bleek vrijwel onmogelijk. Op tal van manieren is dat toen geprobeerd, vertelt Kempenaar. “Eerste met verschillende tolken, zoals een Mongoolse tolk en verschillende Chinese tolken. Later hebben we ook geprobeerd contact met hem te krijgen door speltherapie en door middel van tekeningen."

Moeder

Na anderhalve maand meldt zich bij de Burger King in Amsterdam de moeder van Luca met een tas met kleertjes voor hem. Er wordt direct alarm geslagen en ze wordt gearresteerd. Volgens Kempenaar blijkt later dat zijn moeder Luca uit culturele overwegingen heeft achtergelaten. “De moeder van Luca, wonend in Italië, voelde zich behekst en dacht dat er in Nederland beter voor Luca gezorgd kon worden. Na anderhalve maand kwam ze kijken hoe het met hem ging."

Hoe het op dit moment met Luca is, weet Kempenaar niet precies. “Op een gegeven moment is hij teruggebracht naar Italië. Daar is hij in een pleeggezin opgenomen en zijn er afspraken gemaakt om weer contact te krijgen met het gezin.”