Het hebben van een kantoorhond wordt steeds populairder. Onder andere Google, Amazon en Nestlé hebben al een viervoeter rondlopen op de werkvloer. In de Volkskrant zei Maarten Reijalt, van de Nederlandse vestiging van Pfizer, dat een kantoorhond leidt tot een verbeterde werksfeer en tot lager ziekteverzuim. Dat zou blijken uit onderzoek. Klopt dat?

Hond Dolly is de 'trouwe' viervoeter van het Zeeuwse bedrijf Viavox. De reden dat het bedrijf een kantoorhond nam is volgens eigenaar Caroline van Cranenburgh eigenlijk afgekeken van een ander bedrijf. "Ik was daar op bezoek en de eigenaar van dat bedrijf was zo enthousiast erover dat ik het heb besproken met mijn collega's. Zij moeten er ook mee gaan lopen, niet alleen als het mooi weer is. Zij vonden het een goed idee, dus toen hebben wij Dolly gekocht." 

Een hond hebben kost tijd

Wie een hond heeft als huisdier weet hoeveel tijd daar in gaat zitten. Uitlaten, voeren, met de hond spelen. Er komt veel bij kijken. Dat moet ook gebeuren op kantoor en zou ten koste kunnen gaan van het werk. Toch levert een hond veel positiefs op. "Als je kijkt naar de uren dat je productief bent dan kost het inderdaad tijd, maar als je kijkt naar wat het oplevert dan is de hond uitlaten nog zo gek nog niet. Je krijgt betere ideeën en je ervaart minder stress als je even de hond uitlaat ", zegt gedragspsycholoog Lotte Spijkerman. 

Luister & lees ook

Minder stress

Ondanks de tijd die je kwijt bent aan het verzorgen van een hond leidt het toch tot lager ziekteverzuim. "Dat kun je stellen als een feit. Er is een grote stapel met onderzoek waaruit blijkt dat mensen die in aanraking komen met een dier heel erg stressverlagend is. Een van de grootste oorzaken van ziekteverzuim is stress, dus je zou kunnen zeggen dat een kantoorhond inderdaad ziekteverzuim verlaagt", zegt Spijkerman. Of het ook echt de werksfeer verbetert, is volgens Spijkerman afhankelijk van of de hond en de werknemers een goede match zijn of niet.

Soms kan de kantoorhond niet aanwezig zijn, vanwege ziekte of omdat hij wordt thuis gelaten. Van Cranenburgh ziet verschil tussen wel of geen Dolly op kantoor. "Als Dolly er niet is dan gaan wij maar door en door met onze werkzaamheden. Er is geen moment van ontspanning. Het lijkt wel alsof er meer druk is, dan wanneer Dolly er wel is." Dolly bevalt in ieder geval heel goed bij de werknemers van Viavox. "Iedereen loopt met haar, ook als het regent. Het is heerlijk om even een frisse neus te halen. Anders zitten we de hele tijd achter de computer", zegt van Cranenburgh.