Sinds de aanslagen van 13 november vorig jaar verkeert Frankrijk officieel in een noodtoestand. Rechters maken zich nu zorgen over de situatie, die zij zien als een aantasting van de rechtstaat.

In he4t geval van een noodtoestand hebben de politie en veiligheidsdiensten extra bevoegdheden om zonder aanklacht of bewijs maatregelen te nemen tegen mensen die ze verdenken van terroristische activiteiten.

Het was bedoeld als tijdelijke een noodmaatregel, die meestal ongeveer drie maanden duurt. Maar hij is nu al drie keer verlengd, de laatste keer met een half jaar. Premier Valls wil die periode nu wederom verlengen.

Er wordt inmiddels betwijfeld of de maatregelen wel werken. Er zijn duizenden huiszoekingen verricht, honderden huisarresten opgelegd en 24 moskeeën gesloten. Maar slechts in enkele gevallen kwam er ook daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek of een zaak. 

Is de noodtoestand nodig? Of zorgt het voor onnodige spanningen en meer dreiging? We spreken onder andere met Pierre Tebaldini, loco-burgemeester van Lagny Sur Marne. In zijn plaatsje is de lokale moskee gesloten en sinds die tijd bidden zo’n twintig tot 40 moslims elke dag op straat. Dat duurt nu al bijna een jaar.

Ook spreken we met Laurence Blisson. Zij is strafrechter en bestuurslid van de vakbond van rechters. Zij hebben zich herhaaldelijk uitgesproken tegen het steeds maar verlengen van de noodtoestand.