Een hond brengt levendigheid en liefde in je huis. En als je pech hebt luizen. Maar dat is lang niet het enige: het hebben van een hond zorgt dat je meer beweegt, helpt tegen een depressie en zou zorgen dat je minder vaak bij de huisarts zit. Zweedse onderzoekers gaan nu nog een stapje verder. Zij zeggen dat het hebben van een hond je leven verlengt. Die stelling onderzoekt Martijn Rosdorff in Feit of Fictie.

In de zoektocht naar het antwoord kwam de relatief jonge wetenschap antrozoölogie naar voren. Dit is de wetenschap die het samenleven van mens en dier onderzoekt. Marie-José Enders is professor aan de Open universiteit op dit vakgebied. Zij durft niet mee te gaan met de uitspraak dat een hond zorgt voor een langer leven: “Er zijn te veel factoren die er voor kunnen zorgen dat je langer of minder lang leeft. Dit valt niet toe te schrijven aan het enkele feit van het hebben van een hond.”  

Doel in het leven

Niet alleen Enders, maar ook onderzoeker Ouderdomswetenschappen David van Bodegam (LUMC) is kritisch op de stelling. Van Bodegam beaamt dat een hond een positieve impact heeft op de gezondheid van een mens. "Een hond zorgt dat zijn baas beweegt, en zorgt ook dat zijn baas een doel heeft in het leven en minder eenzaam is. Maar al deze aspecten bewijzen niet dat een mens langer leeft mét hond dan zónder hond." Van Bodegam is vooral kritisch vanwege de opmerking in het onderzoek dat jachthondbezitters langer leven dan mensen met een gewone hond. Dit geeft volgens hem aan dat economische aspecten ook een rol spelen. Jagers zitten doorgaans in een welvarende bevolkingsgroep en welvarende mensen leven gemiddeld zeven jaar langer dan mensen in de onderste economische klasse. 

Feit of Fictie

Ondanks alle positive aspecten die het hebben van een hond met zich meebrengt, moeten we de stelling ‘je leeft langer met een hond’ als fictie betitelen.