Ooit was ik een ex-Hyver. In een vlaag van verstandsverbijstering scheidde ik me ergens in 2006 af van de Hyves-moederkerk. Al die krabbels, uitnodigingen van volslagen vreemden die ineens vriendjes wilden zijn, maar vooral, de zeeën aan TIJD die Hyves me kostte waren aanleiding de Grote Stap te zetten. Ik zou mijn profiel eraf gaan halen. Ik ging het gewoon doen!

Maar zo ingewikkeld als het is om Hyves te bezoeken, zo onmogelijk bleek het om jezelf van Hyves te verwijderen. Ik moest uiteindelijk contact opnemen met de beheerder om te vragen hoe en wat. Op de site is het nergens te vinden. Wist ik wel zeker dat ik me wilde afscheidden van de miljoenen-familie? Ging ik AL mijn sociale contacten bij het grof vuil zetten? Nee toch?

Tot drie keer toe floepte een waarschuwing mijn scherm op, met angstige letters: 'Weet u ZEKER dat u zich wilt verwijderen van Hyves, het grootste vriendennetwerk (...)". "Ja", klikte ik vinnig aan. Vervolgens een nieuwe waarschuwing: 'U staat nu op het punt uw profiel te verwijderen van Hyves. Weet u zeker dat u (......)?" Gelukkig zat ik nog niet zo diep in het Hyvesleven, anders was ik een zenuwinzinking nabij geweest en had ik de handelingen subiet gestaakt. Na een laatste waarschuwing en nog vinniger aanklikken van de 'Ja'-button meldde een kort zinnetje ergens in een verre bovenhoek dat ik mezelf Hyves-vrij kon verklaren. Hoera!

Maar....tijden veranderen. Nadat ik de bijenkorf definitief had verlaten, groeide de populariteit tot mijn grote verbazing alleen maar door. Eind vorig jaar besloot ik uit het oogpunt van research -een goede journalist moet tenslotte weten wat er leeft- me toch maar weer aan te melden.Vooruit dan maar, dacht ik, ik strijk over mijn hart.

Ongelooflijk maar waar: mijn profiel bleek niet eens verwijderd, maar al die tijd nog gewoon op Hyves te staan. De cynicus in mij fluisterde dat ik zo ook 5 miljoen leden kan houden, als ze zichzelf nooit kunnen verwijderen....Hoeveel inactieve leden zitten er wel niet tussen?

Nog steeds lijkt Hyves een labyrint waar je makkelijk in verdwaald. De keren dat ik vloekend en tierend aan het Hyven ben zijn ontelbaar. Je krijgt bijvoorbeeld een krabbel via je email waar je op wil reageren. Eerst moet je inloggen (wat is mijn inlogcode ook alweer? Waar heb ik het opgeschreven?), vervolgens krijg je een overzichtsscherm van Hyves waar je al snel de draad kwijt bent. Kleine en grote kaders met informatie, kris kras door elkaar heen, die op het scherm gesmakt lijken. Okee denk je dan, waar kan ik terug krabbelen? Oeps...ik klik onbedoeld ' Wie wat waar' aan en krijg ik ineens een hele serie ander soort krabbels onder elkaar die gaan over wat iedereen aan het doen is -as we speak. Hoe kom ik terug bij mijn krabbels? Aaaaaahh.

Het fenomeen krabbels is uberhaupt pas laat tot me doorgedrongen. Maanden en maanden dobberden er eenzame verjaardagswensen en 'he, jij ook op Hyve?' rond op de "Krabbels" sectie van de Hyves-zee. Ook het kadertje met ' nieuwe berichten' (niet te verwarren met de krabbels) is lang aan mijn aandacht ontsnapt.

Door de labyrintachtige trekken zou je bijna vergeten dat Hyves onmiskenbaar ook interessante kanten heeft. Ineens kan je oude klasgenoten of vrienden opsporen die je uit het oog verloren bent. Of zij sporen jou op, zoals me de afgelopen maanden overkwam. Je kan gluren bij allerlei vage bekenden om te kijken hoe het met hem of haar gaat. De politie gebruikt Hyves om verdachten op te sporen. Ook de politiek (Balkenende, Bos, Wilders) heeft het vriendennetwerk ontdekt. Maar...je zit ook niet op iedereens onverdeelde aandacht te wachten. Sommige mensen hoef je niet meer terug te zien. Dan is het weer vervelend, want ze zien wel je hele profiel (okee, kan je uitzetten) en weten je te vinden voortaan. Lastig, lastig...

Maar misschien ben ik de enige met bedenkingen, want Hyves is met 5 miljoen leden nog altijd ongekend populair. Ze hebben inmiddels veertig man aan het werk. Veertig mensen! Er zijn Hyves-feesten, Hyves is uitgeroepen tot het meest innovatieve bedrijf, de site tot Website van het Jaar en eind december bleek uit een heus promotieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat Hyvers ook off line meer vriendjes en vriendinnetjes hebben dan niet-Hyvers.

Gisteren las ik tot mijn schrik dat de gemiddelde Hyver 23 jaar is. Dit brengt mij tot de onvermijdelijke conclusie: ik val gewoon in het gapende gat van de generatie kloof. Pas 35 en al te oud voor Hyves....Het is een trieste constatering.