Heb je een beroep waarbij je de hele dag geforceerd moet glimlachen, dan kan je maar beter oppassen. Uit nieuw onderzoek blijk je dan meer kans te hebben op overmatig alcoholgebruik na werktijd.

Penn State en de universiteit van Buffalo kwamen erachter dat mensen met een publieke taak, die de hele dag gedwongen moeten glimlachen, vaker zware drinkers zijn dan mensen die niet zo'n functie hebben.

Emoties onderdrukken

Ze onderzochten verschillende groepen, onder wie horecawerknemers met gasten, verpleegkundigen met patiënten en leraren met studenten. Allemaal moeten zij zich op een bepaalde manier 'vrolijk' presenteren.

"Nep lachen en het onderdrukken van emoties tegenover klanten is gerelateerd aan alcoholgebruik, dat verder gaat dan alleen de stress of negativiteit van de dag wegdrinken", zegt Penn State-professor Alicia Grandey. Volgens haar is er een duidelijke relatie: "Hoe meer negatieve emoties je op het werk moet onderdrukken, hoe minder goed mensen hun alcoholgebruik in de hand hebben."

Lees ook

Zelfbeheersing

Grandey vermoedt dat het patroon met zelfbeheersing te maken heeft. Jezelf dwingen om te lachen vraagt om veel zelfbeheersing, waardoor deze werknemers dat niet meer hebben als het gaat om hun alcoholinname.

Tussen verschillende beroepsgroepen zit wel verschil. "Soms is er een duidelijke reden om opgewekt te zijn, zoals bij verpleegkundigen. Maar, als werknemers hun emoties moeten 'faken' voor mensen die ze daarna nooit meer zien, dan geeft dat geen voldoening." Ze hoopt dat werkgevers gaan nadenken over betere werkomstandigheden voor hun werknemers. "Maak je werknemers wat zelfstandiger, zodat ze het gevoel hebben dat er een keuze is."