1,3 miljoen kijkers op het hoogtepunt en een hoge kijkwaardering. Als je dit hoort denk je aan een uitzending van een WK-voetbalwedstrijd, of een spannend Eurovisiesongfestivalfinale. Maar het ging om een politiek congres. Meestal niet de meest gewaardeerde televisie-uitzendingen. Maar het CDA zat in zwaar weer. De leden waren massaal opgekomen en de kijker wilde weten of het CDA deze dag zou overleven.

Het werd een dag vol emoties en hartstochtelijke pleidooien. Waar iedereen dezelfde spreektijd kreeg toebedeeld en een pleitbetoog van een bewindspersoon evenveel aandacht kreeg als van het betrokken lid uit Friesland. Heel journalistiek Nederland was uitgelopen, je struikelde over de camera’s.

Maar onder het wankelende CDA die dag werd langzaam duidelijk dat de fundamenten niet waren aangetast. De temperatuur liep op, de dagvoorzitter bleek kleurenblind, maar de partij bleef desondanks bij elkaar. Natuurlijk het verschil van mening bleef bestaan, maar er was een weg door de zee gevonden.

Het leverde spraakmakende tv op, waar ook buiten het CDA nog dagen over werd gesproken. Nog nooit had een politiek congres zoveel aandacht gekregen.

Tsja, en dan is er altijd wel een slimme strateeg die bedenkt dat je de gecomprimeerde versie natuurlijk ook op een dvd kunt aanbieden. Voor in het Kerstpakket. Kerst is immers het feest van een nieuwe geboorte. Beter kunnen we het niet zeggen…

Mirjam Sterk is Tweede Kamerlid voor het CDA