80 procent van de Nederlanders zet niet altijd een zonnebril op tijdens een zonnige dag. Dat zouden ze beter wel kunnen doen, zegt het Oogfonds: "Door het dragen van een zonnebril verlaag je de kans op ernstige oogaandoeningen, zoals staar en maculadegeneratie," aldus Laura Raimondo van het fonds.

Zowel bij staar als bij maculadegeneratie, een ziekte waarbij de kwaliteit van de gele vlek (macula) afneemt, vermindert het zicht van mensen snel: "Staar is nog behoorlijk goed te behandelen, maar maculadegeneratie is niet te verhelpen en zal naar verloop van tijd leiden tot blindheid," vertelt Raimondo.

Hoogleraar en oogarts Carel Hoyng, verbonden aan het Radboud Medisch Centrum, bevestigt de lezing van het oogfonds: "Maar we moeten de gevaren van het rondlopen zonder zonnebril ook weer niet overdrijven. Als je 130 kilometer per uur rijdt op de snelweg heb je ook een grotere kans op een ongeluk dan wanneer je 100 kilometer per uur rijdt." Zo is het ook met ooggerelateerde aandoening en het dragen van een zonnebril, vertelt de oogarts: "Het risico op een oogaandoening wordt iets groter wanneer je geen zonnebril draagt. Maar mensen die altijd zonnebrillen dragen kunnen ook zo'n aandoening krijgen. Net zo goed als mensen die nooit een zonnebril dragen, hun hele leven goed kunnen blijven zien."

Luister & lees ook

Draag een gele zonnebril

Hoyng ziet nog een groter gevaar dan zonder zonnebril rondlopen: het dragen van een blauwe zonnebril. "Blauwe zonnebrillen, zoals Bono van U2 ze vaak draagt, veroorzaken blindheid. Blauw licht is namelijk schadelijk voor je ogen."

Je kan beter oranje of gele zonnebrillen dragen: "Door die kleuren zal je meer contrast kunnen zien. Vandaar dat honkballers vaak geel pigment slikken."