Ouders zijn boos omdat stamcellen van hun kinderen spoorloos zijn. Het commerciële bedrijf Cryo-Save dat dit materiaal in bezit heeft is in de financiële problemen geraakt en het Nederlandse bedrijf is onbereikbaar voor de ouders.

Jarenlang adverteerde het bedrijf met de slogan: 'Je bent het jezelf schuldig, je bent het je familie schuldig.' Ouders betaalden veelal duizenden euro's om een stuk navelstreng en navelstrengbloed veilig te 'stallen' bij het bedrijf. Daarin zit belangrijk stamcelmateriaal. Zo zou mogelijk in de toekomst bij een ernstige ziekte het kind kunnen worden genezen via de eigen stamcellen.

Ontwikkelingen in kinderschoenen

"Maar de ontwikkelingen zijn daar nog lang niet ver genoeg in. Dit staat nog in de kinderschoenen", vertelt Francis Kroon, verloskundige uit Bussum.

Meerdere praktijken in het land bevestigen dat beeld. Van actief reclame maken hiervoor is dan ook geen sprake bij verloskundigepraktijken.

Materiaal kwijt, geld kwijt

Maar toch, in de toekomst zijn de mogelijkheden mogelijk groter en dus zijn er veel ouders die materiaal opstuurden naar het bedrijf. Zo ook Roxanne Vermeulen: "Wij hebben voor het startpakket betaald. Dat geld zijn we kwijt. Dat is helaas zo."

Het moeilijkste vindt Roxanne dat de stamcellen van haar dochter spoorloos verdwenen zijn en maakt zich zorgen over het eventuele misgrijpen in de toekomst. "Als mijn dochtertje ooit ziek wordt dan heeft ze dus geen stamcellen die haar kunnen helpen."

Edward en Wendy Bremmert zitten met hun handen in het haar: Cryo-Save is totaal onbereikbaar.

Website uit de lucht

Edward Bremmert, uit Bladel zit met dezelfde problemen: "Ik heb hier een officieel certificaat: 'bedankt voor het vertrouwen in Cryo-Save. U kunt altijd naar de website van Cryo-Save.'"

Maar als Edward of zijn vrouw Wendy naar de website gaat, zien ze dat die site niet werkt. Ook het telefoonnummer werkt niet meer. Het stel ontdekte naar aanleiding van berichtgeving deze ochtend dat Cryo-Save van de aardbodem verdwenen blijkt te zijn. "Ik hoorde het vanmorgen, ik kreeg er echt buikpijn van", aldus Wendy.

Wat te doen bij ziekte

Edward zegt dat je niet zomaar iets opstuurt naar zo'n bedrijf: "Het zijn wel de stamcellen van je kind." Het kostte het echtpaar ongeveer 2500 euro. Dan worden de stamcellen voor 25 jaar opgeslagen. Maar niemand weet waar die nu zijn. "Als het weg is: hoop ik dat m'n kind nooit ziek wordt. En hoe gaat zo'n bedrijf dan uitleggen dat ze die stamcellen niet meer hebben, als die een bijdrage aan genezing konden leveren."

Het stel heeft de rechtsbijstand ingeschakeld. Voor Roxanne Vermeulen bood dat geen soelaas. "Blijkbaar staan ze in hun recht. Want de rechtsbijstand kan mij niet helpen."

Over Cryo-Save met reactie van verloskundige Francis Kroon bij EenVandaag