De aanleg van ecoducten op de Veluwe kostten miljoenen euro’s en zijn bedoeld om dieren de mogelijkheid te geven om vrij te kunnen trekken over de Veluwe en naar andere gebieden. Maar op de ecoducten die klaar zijn blijven de hekken voorlopig gesloten voor groot wild en met name voor de parel van de Veluwe: het Edelhert.

Eén van de redenen voor het uitstellen van de openstelling voor groot wild zijn de boeren die bang zijn voor schade door bijvoorbeeld dierziektes. De provincie zit daardoor in een spagaat. Het wil opkomen voor twee grote belangrijke sectoren in de provincie, namelijk de natuur en haar ecologische verbindingen en de agrarische sector. Voordat het groot wild toelaat op de ecoducten wil het draagvlak vinden in de nabije omgeving van de ecoducten.

Vereniging Het Edelhert vreest dat dit draagvlak ver weg blijft en dat de door natuurorganisaties verwelkomde ecoducten voorlopig dicht blijven voor de trek van het grote wild. En niet zonder reden, want de agrarische sector voelt zich onder dit kabinet gesterkt om op te komen voor hun rechten.