De Europese Commissie wil internationale treinen beveiligen met gewapende treinmarshals, dat zegt CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vanavond in EenVandaag. Treinmarshals zijn bewapende agenten in burger die kunnen ingrijpen bij een terroristische aanslag. 

De plannen van de Commissie zijn nog geheim en worden op 8 oktober voorgelegd aan de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid.

De plannen zijn gemaakt naar aanleiding van de verijdelde aanslag op de Thalys van Amsterdam naar Parijs op 21 augustus j.l. en het incident twee weken geleden in de Thalys van Rotterdam. Daar werd het treinverkeer uren stilgelegd, waarna een man door een arrestatieteam uit de trein werd gehaald. 

In de uitzending van Radio en Televisie EenVandaag geeft Wim van de Camp, lid van de Europese Commissie van Vervoer en Transport, tekst en uitleg over het plan van Commissaris Violeta Bulc. “De plannen concentreren zich op drie onderdelen. Het eerste onderdeel is meer technische middelen zoals videobewaking inzetten. Dat is er nu al maar dat kan gemoderniseerd worden. Tweede punt is het personeel beter opleiden, zodat ze ook meer de psychologie van de reiziger kunnen bestuderen. En het derde punt is dat we treinmarshals gaan inzetten.”

Het inzetten van treinmarshals is controversieel voor Europa. Want het ene land wil het wel, en het andere land niet. Die verdeeldheid is in de praktijk al zichtbaar volgens Van de Camp. Volgens hem worden op dit moment al Franse treinmarshals ingezet, maar, die moeten nu noodgedwongen uitstappen in Brussel omdat ze geen wapen mogen dragen in Nederland. “Op dit moment is er beveiliging van Parijs naar Brussel en minder van Brussel naar Amsterdam. Het is denk ik zaak om dat te uniformeren in de toekomst. Juist omdat je over grensoverschrijdend treinverkeer spreekt zou het goed zijn voor het algemene veiligheidsbeeld in internationale treinen dat die regels en bemensing hetzelfde is.”

De Europese Commissie kiest voor de treinmarshal, omdat dit één van de weinige opties is om het internationale treinverkeer beter te beveiligen zonder de Schengenzone, het vrije verkeer van personen en goederen, aan te tasten. “Punt is, we willen niet dat het Europese treinverkeer een beveiligingsniveau krijgt als vliegvelden. Dan helpen we het principe van vrij verkeer van goederen, personen en diensten om zeep”, aldus van de Camp.

Over nut en noodzaak daarvan praat Radio EenVandaag met CDA Europarlementariër Wim van de Camp en met hoogleraar Besturen van Veiligheid, Ira Helsloot.