Columnist Ebru Umar is na achttien dagen zogeheten landarrest in Turkije terug in Nederland. Volgens minister Koenders na intensieve onderhandelingen tussen beide landen.

Het kabinet is blij en premier Rutte en minister Asscher twitterden gisteren opgetogen over het feit dat Umar terug is in Nederland:

Umar liet vandaag aan de Telegraaf weten dat ze niet weet waarom ze opeens Turkije mocht verlaten. Ook weet ze niet waar ze de komende tijd gaat verblijven in Nederland, omdat ze sinds haar aanhouding veel online bedreigingen heeft gekregen vanuit de Turks-Nederlandse gemeenschap.  

In een filmpje van haar werkgever Metro zegt ze dat ze op dit moment geen communicatiemiddelen heeft, maar bedankt wel iedereen die haar heeft gesteund. Ook laat ze weten niet meer terug te keren naar Turkije. 

Haar terugkeer zou het resultaat zijn geweest van stille diplomatie, maar hoe werkt dat diplomatieke spel achter de schermen? En is de opschudding nu voorbij voor Umar en kan ze haar werk nog wel voortzetten? Of moet ze zich de komende tijd gedeisd houden vanwege bedreigingen door Turkse Nederlanders? 

Vanavond in EenVandaag spreken we met oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en Jan Dijkgraaf, collega-columnist van Umar bij dagblad Metro.