Vorige week was dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain te gast in Radio EenVandaag. Hij begon een crowdfundingscampagne om te proberen 85.000 euro op te halen voor een ‘exoskelet’. En dat is gelukt.

Tien jaar geleden kreeg Ruben de Sain een motorongeval. Hij belandde met een dwarslaesie in een rolstoel. Sindsdien droomt hij ervan weer te kunnen lopen.

Die kans kreeg hij een paar maanden geleden: de revalidatiekliniek Sint Maarten in Nijmegen vroeg hem om als eerste mee te doen aan een onderzoek met het zogenaamde exoskelet. 

Met het robotpak leerde hij de afgelopen tien weken langzaam maar zeker weer lopen. Maar hij moest hem ook weer inleveren: het wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en overheidsinstanties. In Radio EenVandaag een gesprek met Ruben.

Ook spreken we Peter Ruijs van zorgvergelijkingssite zorgkiezer.nl . Hij legt uit waarom zorgverzekeraars innovaties zoals dit rotopak niet vergoeden. Volgens hem is de kans groot dat we in de toekomst steeds meer medische hulpmiddelen uit eigen zak moeten betalen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.