Indutten tijdens je werk, wie kent het gevoel niet. Je werkt al uren op een warme kantoortuin met een minimum aan zuurstof... Wat zou het dan heerlijk zijn om een dutje te doen. "Doen!", vindt veiligheidsdeskundige Wil Nijsten. Als hulpmiddel heeft hij zelf een speciale 'dutjesstoel’. 

"Gebrek aan slaap is een veel voorkomende oorzaak van ongelukken op de werkvloer", vertelt Nijsten. Hij vindt slaapgebrek een onderschat probleem en is een groot voorstander van het doen van powernaps onder werktijd.

Productiever, creatiever en meer gefocust

Zijn bedrijf, Acaleph, adviseert bedrijven, van de luchtbvaartbrache tot de chemie, over veiigheid op de werkvloer. "De nummer 1 oorzaak van ongelukken is vermoeidheid", aldus Nijsten. Hij is dan ook een groot voorstander van de powernap. "Dat zorgt ervoor dat men productiever, creatiever en meer gefocust aan het tweede deel van de werkdag kan beginnen." 

Op zijn kantoor staat een zogenaamde 'powernap stoel'. De wetenschappers die de stoel hebben bedacht, hebben gebruik gemaakt geluiden, trillingen en kleur om de gebruiker zo comfortabel mogelijk in te laten dutten. Ook maakt de stoel je weer automatisch wakker. "Bij een powernap kom je in je remslaap, de eerste fase van je slaap. Je moet namelijk bij een powernap niet te vast gaan slapen, want dan word je vervelend wakker. Een powernap moet niet langer duren dan 10 à 20 minuten", vertelt Wil Nijsen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.