Ooit werd op verzoek van het ministerie van justitie de eerste proefuitzending gemaakt. En vanavond is de duizendste uitzending van Opsporing Verzocht.

Overvallen, mishandelingen, moorden, iedere week trekt het opsporingsprogramma waarin de politie de hulp van de kijkers inroept ruim een miljoen kijkers. De eerste aflevering werd op 14 oktober 1975 uitgezonden.

En het bleek een succes: twintig procent van de misdrijven waar het AVRO programma aandacht aan besteedt, wordt opgelost. Van de strandrellen bij Hoek van Holland tot de Robert M zaak en de Tattookillers.

Het programma is geinspireerd op het Duitse Aktenzeichen XY ... ungelöst. De programma's hebben, zeker in het verleden, veel van elkaar weg. Vergelijk deze uitzending uit Duitsland bijvoorbeeld met deze van Opsporing Verzocht:

Het aantal misdrijven of vermissingen waarbij de politie de hulp inroept van burgers is groter dan ooit. Alleen al dit jaar zond de politie via Burgernet ruim 8000 berichten met informatie over verdachte of vermiste personen. Vorig jaar ging het nog om 3200 burgernetacties. Burgernet, een samenwerkingsverband tussen politie, gemeente en burgers wint dus aan populariteit.

De politie kan via sms of een telefoontje mensen in een bepaald gebied om aanwijzingen vragen, bijvoorbeeld bij een vermissing of na een misdrijf. Is meedoen aan Burgernet klikken of een burgerplicht? EenVandaag spreekt ondermeer met een deelnemer en een criminoloog die er onderzoek naar doet. Ook zijn we in Velp waar onlangs dankzij Burgernet een diefstal van putdeksels werd opgelost.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.