Decennialang hulde Duitsland zich in stilzwijgen, maar nu heeft de regering voor het eerst cijfers naar buiten gebracht over de 'Hitler pensioenen'. In Nederland krijgen 27 Waffen-SS'ers, waaronder ook weduwen, maandelijks 1561 euro. Belastingvrij.

In heel Europa gaat het om ruim 63.000 soldaten in Duitse dienst die een uitkering krijgen. Al gaat een deel van deze uitkeringen naar de weduwen van de soldaten. Zij strijken maandelijks een veel hoger bedrag op dan tot nu toe werd gedacht.

Flink bedrag

Geschat werd dat zij rond de 400 euro ontvingen van Duitsland. Nu blijkt dat het gaat om een bedrag van gemiddeld 1561,72. En daar hoeven ze geen belasting over te betalen. Ter vergelijking: een van de Holocaust-overlevenden in Nederland krijgt 28 euro per maand.

Robs vader ontving jarenlang een 'Hitler-pensioen': 'Eens in de 3 jaar werd mijn vader op kosten van de Duitse regering in de watten gelegd'

Eerder onthulde EenVandaag dat tientallen soldaten in Duitse dienst nog altijd een maandelijkse vergoeding krijgen van Duitsland. Deze uitkeringen, geregeld bij het Bundesversorgungsgesetz (BVG), gaan terug op een besluit van rijkspresident Karl Dönitz, de opvolger van Adolf Hitler in 1945. Soldaten in Duitse dienst die fysiek of mentaal schade hebben geleden tijdens de tweede wereldoorlog hebben recht op dit bedrag.

Nederland kan geen belasting heffen

De Duitse staatssecretaris voor Arbeid Kerstin Griese (SPD) bracht voor het eerst deze aantallen naar buiten. Namen van de ontvangers worden door de Bundestag niet vrijgegeven. Hierdoor kan Nederland geen belasting heffen over de uitkeringen. Dit tot onvrede van onder meer Europarlementariër Paul Tang.

In Radio EenVandaag praat Pieter Jan Hagens met historicus Cees Kleijn en europarlementariër Paul Tang.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.