Vertegenwoordigers van de stad Keulen, van Justitie en de federale politie buigen zich vandaag over de massale aanranding die in de nacht van oud op nieuw in de Duitse domstad plaatsvond. 

(Reageren via In het nieuws

De autoriteiten hebben inmiddels kennis van negentig vrouwen die zijn lastiggevallen, een flink deel ervan ook seksueel. Ongeveer zestig van hen hebben aangifte gedaan.

Behalve in Keulen hebben zich ook in Stuttgart en Hamburg massa-aanrandingen voorgedaan. In Hamburg zijn zes meldingen, maar de politie verwacht dat er nog meer slachtoffers zijn. In Stuttgart gaat het om twee slachtoffers.

Ingesloten

De vrouwen in Keulen werden bij het station van de stad pal naast de domkerk ingesloten door een groep van circa duizend mannen tussen vijftien en 35 jaar van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Ze werden vervolgens beroofd van zaken als geld en telefoons, en aangerand. Een vrouw zou zijn verkracht. Veel mannen zouden dronken zijn geweest.

Politie kon niet op tegen groep

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur 's nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar ook nog eens ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld. Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen. Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe, aldus het blad Die Zeit.

De politie is met het benoemen van de afkomst van de verdachten bewust afgeweken van de richtlijn die uit de publiciteit te houden. De politie vindt dat dat niet verzwegen mag worden in een uitzonderlijk geval als dit.

Over een maand begint het begint het bekende Keulse carnaval. Burgemeester Reker wil dan meer personele ondersteuning en videobewaking in de stad, om nieuwe aanrandingen te voorkomen.

Verslaggever Joris Kreugel is in Keulen. In Radio EenVandaag een verslag. Ook een gesprek met correspondente Annette Birschel en met radicaliseringsdeskundige Halim el Madkouri.