Volgens de Duitse politie zijn veel daders van plofkraken in het land afkomstig uit Nederland. Het aantal kraken van betaalautomaten in het land neemt toe. En opvallend: de helft vindt plaats in grensregio Noordrijn-Westfalen.

Volgens de Duitse politie gaat het bij het merendeel om bendes uit Amsterdam en Utrecht van Noord-Afrikaanse origine. De criminelen kiezen juist voor Duitsland, omdat de pinautomaten daar minder goed beveiligd zijn dan in Nederland.   

Deze week kwamen twee Nederlandse inbrekers van 22 jaar om het leven na een zwaar auto-ongeluk op een Duitse snelweg. Op de vlucht na een inbraak raakte hun Audi met grote snelheid van de weg en knalde tegen een boom en een vangrail. Een derde inzittende ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. Ze zouden regelmatig pinautomaten hebben gekraakt. Bij de inbraak in de nacht van zondag op maandag ging het om een telecomwinkel, waarna ze op de hun vlucht verongelukten.

In EenVandaag een gesprek met Dietmar Kneib, het afdelingshoofd van een bijzondere eenheid die zich met plofkraken in Noordrijn-Westfalen bezighoudt.

En waarom kiezen criminelen vaak voor een Audi? Een gesprek met Douwe Leitner eigenaar van een exclusieve Audi die werd gestolen. Volgens hem weten dit soort bendes hoe ze een Audi moeten stelen, en kiezen ze dus altijd voor dit merk.