De tuinbouwsector in Nederland is in rep en roer door de EHEC-affaire in Duitsland. De epidemie in Duitsland raakt Nederlandse telers hard: Duitsers zijn de grootste afnemers van deze Nederlandse groenten, maar laten de komkommer nu massaal links liggen. En dus is er vandaag crisisoverleg van de tuinderssector en minister Bleker van landbouw. Hoe kan een miljoenenstrop voorkomen worden? EenVandaag peilt de stemming in het Zuid-Hollandse tuindersdorp Delfgauw en spreekt met betrokkenen. In de studio reageert Martijn Katan, hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, op alle vragen die leven.

De zeer besmettelijke EHEC-bacterie grijpt om zich heen in Duitsland en heeft nu ook in Scandinavie slachtoffers gemaakt. In Nederland is volgens de autoriteiten geen reden tot zorg voor de consument. Maar voor de landbouwsector is er alle reden tot zorg: door de Duitse crisis leiden tuinders hier enorme schade. Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse komkommers en andere groenten. Landbouworgansaties en overheidsdiensten voeren vandaag crisisoverleg. Hoe voorkomt Nederland miljoenenschade door de Duitse EHEC-epidemie?

Staatssecretaris Bleker roept de sector maandag aan het begin van de avond bij zich voor overleg hierover. Nederlandse bedrijven exporteren wekelijks voor zo'n 10 miljoen euro aan komkommers, sla, paprika's en tomaten naar Duitsland en zien nu de vraag nu enorm dalen. ,,Er zijn bedrijven die voor 70 of 80 procent draaien op de uitvoer naar Duitsland." zegt Bleker. De Europese Commissie blijft volhouden dat ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron is van besmetting met de EHEC-bacterie. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie gaf maandag het jongste overzicht over de situatie in Europa, waarbij ze het had over komkommers uit Nederland en/of Denemarken, naast de verdachte partijen uit Spanje.

De gevaarlijke darmbacterie EHEC heeft tot nu toe in Duitsland al dertien levens geëist. Daarnaast verkeren in het land tientallen mensen in levensgevaar en zijn meer dan duizend personen besmet. In het Rode Kruis ziekenhuis in Bremen liggen meer dan tien mensen op de Intensive Care, maar het aantal personen dat medische hulp nodig heeft blijft stijgen. EenVandaag maakte eerder een item over de uitbraak. Welke ziekte wordt veroorzaakt door de EHEC-bacterie? Hoe verloopt deze ziekte en welke behandelingen zijn er mogelijk? EenVandaag sprak hierover met artsen. Ook waren we op de Intensive Care van het Rode Kruis ziekenhuis in Bremen, daar spraken we met patiënten die besmet zijn. Bekijk de reportage hieronder.

Duitse bacteriecrisis treft Nederlandse tuinbouw

Download