Een medewerker van natuurorganisatie Landschap Noord-Holland maakte drie ton naar zichzelf over. Hij is ontslagen. Het gebeurt vaker dat medewerkers hun eigen organisatie oplichten, met als hoogtepunt boekhouder Clemens K. Hij verduisterde 16 miljoen euro van cultuurfonds BKVB en vertrok vervolgens met de noorderzon.

Tussen 2007 en 2009 sluiste Clemens K. zestien miljoen weg van cultuurfonds BKVB. Hij boekte het geld over in delen van 50 duizend euro naar banken in zes verschillende landen. De zaak kwam aan het licht toen drie mannen zes miljoen euro wilden opnemen bij een bank in Oostenrijk.

Kunstenaar Barbara Visser was direct gefascineerd door de zaak en besloot er een film van te maken: ‘C.K.’. Ze was als commissielid verbonden aan het fonds, maar had nooit met Clemens K. samengewerkt. Wel zag ze de impact die zijn daden hadden op de collega’s. ‘"Iemand die ze dachten te kennen, een vriendelijke huisvader en gewaardeerde collega, bleek in de zware criminaliteit te zitten. Opeens lag er een grauwsluier over de organisatie."

Wie wil er niet helemaal verdwijnen?

Visser dook niet alleen in de psyche van de achterblijvers, maar ook in die van de dader. Ze herkende ook wel wat in hem: "Wie zou er nu niet opeens helemaal willen verdwijnen, het dagelijks leven in een klap achter zich willen laten en met enorm veel geld richting noorderzon willen vertrekken?" Zelf fantaseert ze er in ieder geval vaak over.

Op slinkse wijze kreeg ze toegang tot het email-account van de boekhouder. Samen met een Ierse psycholoog, Aifric Campbell, probeerde ze K. te doorgronden. ‘Hoe schizofreen is het, om aan de ene kant je best te doen voor de cultuursector en aan de andere kant toch je helemaal te laten gaan in de wereld van de rolexen?’

Het lukte de oplichter niet om te genieten van zijn geld in Thailand. Hij keerde terug naar Nederland en werd veroordeeld tot 4,5 jaar. Volgens K. werd hij constant bedreigd door grote criminelen die hem dwongen grote bedragen naar hen over te maken. Visser gelooft wel dat hij een speelbal was van criminelen. "Hij is in ieder geval slachtoffer van zichzelf. In juridische zin is hij uiteraard dader."

Inmiddels is Clemens K. overigens weer vrij.