De Amerikaanse vicepresident Joe Biden die met Wouter Bos belt, minister Clinton die de Nederlandse aanpak roemt en de secretaris-generaal van de NAVO die een vertrek van Nederland uit Afghanistan zou betreuren. De internationale druk op Nederland om in Uruzgan te blijven is groot. Waarom is die druk zo groot en wat voor invloed heeft deze druk op het Nederlandse besluit om al dan niet in Uruzgan te blijven?

In EenVandaag vanavond interviews met onder meer oud-generaal Dick Berlijn en PvdA-coryfee en oud-minister van Defensie Bram Stemerdink. Wat zijn hun ervaringen met internationale druk tijdens belangrijke keuzemomenten, hoe gingen zij ermee om en wat adviseren zij het kabinet?

Lees hier weblogs over Uruzgan

Stemerdink: PvdA moet missie in Uruzgan verlengen

De Partij van de Arbeid moet niet langer de hakken in het zand zetten en de missie in Uruzgan deels verlengen. Dat zegt PvdA oud-minister van Defensie Bram Stemerdink dinsdagavond in een uitzending van EénVandaag. “De PvdA moet weer eens leren om buitenlandse politiek te voeren,” aldus Stemerdink. De internationale druk op Nederland om de missie in Uruzgan voort te zetten, neemt met de dag toe. Stemerdink vindt dat Nederland daarvan gebruik moet maken.

Langer verblijf

Vorige week belde vice-president Joe Biden met Wouter Bos. De PvdA zou Joe Biden – een goede bekende van Bram Stemerdink - een succesje moeten gunnen om daar als land later weer van te profiteren. "Het is voor de PvdA en Nederland belangrijk om een goede relatie te hebben met de VS en zeker met de nu zittende regering."

Volgens Stemerdink kan de PvdA bijvoorbeeld kiezen om iets langer in Uruzgan te blijven en pas in het voorjaar van 2011 te vertrekken. Hij is van mening dat Nederland zich dan niet bindt aan een langere missie maar kan spreken van een uitgesteld vertrek. Volgens de huidige afspraken eindigt de missie in Uruzgan in augustus 2010.

Positie kabinet

Volgens Stemerdink redt de PvdA zich daarmee bovendien uit een moeilijke positie in het kabinet door deels vast te houden aan de partijbelangen en een geste te doen aan de Amerikanen en het CDA. De moeizame verhouding tussen de PvdA en het CDA zorgt er volgens Stemerdink voor dat landen juist druk zetten om een besluit te forceren.

Subtiele druk

Ook Dick Berlijn herkent de internationale druk uit de tijd dat hij Commandant der Strijdkrachten was. “Die druk is subtiel, nooit bot want het blijven heren en dames. Maar dat maakt de boodschap niet minder duidelijk,” aldus Berlijn.