De top van Nazi Duitsland gaf al voor de Tweede Wereldoorlog opdracht om een drug te ontwikkelen om een supersoldaat te creëren. Ook Hitler zelf raakte naarmate de oorlog vorderde steeds verslaafder aan drugs die zijn lijfarts hem toediende. 

Dat beeld schetst de Duitse auteur Norman Ohler in zijn boek ‘Drugs in het Derde Rijk’ dat deze week verschijnt in Nederland. EenVandaag sprak de schrijver in Amsterdam. Zijn boek was vorig jaar een bestseller in Duitsland. 

De legers van Hitler voerden hun zogenoemde ‘blitzkrieg’ onder invloed van Pervitine, een in het laboratorium ontwikkelde drug die nu bekend staat als chrystal meth. De drug hield soldaten wakker en gaf ze een euforisch gevoel.

Het middel werd uitgeprobeerd tijdens de inval in Polen in 1939. Daarna werden 35 miljoen pillen besteld voor Duitse soldaten die deelnamen aan de invasie van Frankrijk, Nederland en België. In vier dagen slaagden de Duitsers erin om meer gebied te veroveren dan tijdens de gehele Eerste Wereldoorlog.

Ohler baseert zijn conclusies op maandenlang onderzoek in militaire archieven in Duitsland en de Verenigde Staten. Hij stuitte daarbij ook op de aantekeningen van Theodor Morrell, de lijfarts van Hitler die dagelijks minutieus noteerde welke mix aan middelen hij de Führer toediende. Hitler kreeg 800 injecties over een periode van 1350 dagen. Tijdens de laatste oorlogsdagen, vlak voor zijn zelfmoord, was Hitler veranderd in een junkie. Zijn tanden vielen uit. Hij was onder meer verslaafd aan Eukodal, een drug die pijn bestrijdt en twee keer zo sterk is als morfine. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.