Het zal je maar gebeuren: je hebt na een lange zoektocht je droomhuis gevonden, alles is in kannen en kruiken en je hoeft alleen nog maar het koopcontract te ondertekenen en dan word je een paar uur vantevoren gebeld dat het toch niet doorgaat. Het overkwam een stel uit Holten.

Het AD schrijft dat het stel helemaal gelukkig was met hun nieuwe woning. Afgelopen maandag zouden ze het koopcontract ondertekenen maar toen werden ze gebeld of het ook vandaag kon. Nou dat was op zich geen probleem. Maar toen het stel vanmorgen onderweg was naar de notaris werden ze opnieuw gebeld. Nu met de boodschap dat het huis was verkocht aan een andere partij.

Ze zijn nu woedend op de verkopend makelaar, dat ze zelfs vorige week nog had gefeliciteerd met de koop. Maar wettelijk gezien heeft de makelaar niks verkeerds gedaan. Toch heeft hij er wel buikpijn van, laat hij de krant weten.

“Het klopt dat we gingen tekenen voor de verkoop. Via de verkoper meldde zich echter een andere partij. Die bood een bedrag dat veel dichter bij de vraagprijs lag. Hij stelde daarbij als voorwaarde dat hij het alleenrecht op de onderhandelingen had. Daar ging de koper mee akkoord. Die wilde alleen aan deze partij verkopen.”

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis noemt het handelen van de makelaar 'aan alle kanten onfatsoenlijk'. Volgens hem komt het echter vaker voor, maar dan vooral in Amsterdam en nooit in het Oosten van het land.